Ricottová mramorová bábovka

November 24, 2019

 

 

Bábovka na všechny způsoby je vždy ideální volbou pro rychlý dezert ke kafi. U nás doma dost frčí. Často pečeme makovou nebo ořechovou. Já dnes trošku náš recept poupravila do zdravější verze a přidala do bábovky ricottu, díky které je bábovka vláčnější a plná bílkovin😊 No a čokoláda je taková třešnička na dortu😍 U nás se po ní jen zaprášilo!🤤

 

Co budeme potřebovat:

 

3 vejce
80 g třtinového cukru
200 g ricotty (1 balení)
50 ml kokosového oleje/olivového oleje
200 g špaldové celozrnné mouky
1/2 balení prášku do pečiva
150 ml mléka
1 pl holandského kakaa

Vysokoprocentní čokoláda
Trocha vody
Ořechy  

 

Postup:

 

Vejce vyšleháme společně s cukrem do pěny. Poté přidáme ricottu, kokosový nebo jiný olej, a mléko. Suroviny společně promícháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a smícháme v hladké těsto.

 

Formu na bábovku vytřeme olejem a vysypeme moukou.

 

3/4 těsta vlijeme do formy. Zbytek těsta smícháme s kakaem a nalijeme na světlou vrstvu.

 

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 50 minut.

 

Před vyndáním zkontrolujeme špejlí, zda se těsto nelepí.

 

Bábovku necháme vychladnout.

 

Před vyklopením si pomůžeme nožem a odlepíme jím bábovku od stěn formy, aby se nám lépe vyklápěla. Opatrně vyklopíme.

 

Čokoládu nalámeme na kostičky a přilijeme k ní trošku vody. Dáme ohřát do mikrovlnky na necelou minutku. Promícháme. Nesmí být moc tekutá.

 

Čokoládou polijeme bábovku. Můžeme dozdobit ořechy. Já použila mleté vlašské ořechy a celé mandle.

 

Podávat můžeme ihned.

 

Dobrou chuť💋