Mrkvový krém s kokosovým krémem

October 17, 2019

 

 

Polévky a podzim jdou spolu ruku v ruce. Příjemně člověka zahřejou a zasytí.🍜 Dnes jsem si udělala k obědu tenhle mrkvový krém, který je tak trochu na asijský způsob. Místo smetany je zjemněn kokosovým mlékem a mimo jiné v něm hraje roli i zázvor, kari a muškátový oříšek. Musím říct, že jsme si na polévce všichni moc pochutnali a posoudili jsme, že s kokosovým mlékem je ještě lepší a chutnější jak se smetanou. Navíc je skvělou variantou i pro vegany.😊

 

Co budeme potřebovat:

 

1/2 cibule

2 velké mrkve

2 brambory

2 stroužky česneku 

Zázvor

1 plechovka kokosového mléka 

Kari

Bobkový list

Nové koření 

Muškátový oříšek 

Sůl 

Pepř 

Petrželka

Medvědí česnek (pokud máte)

 

Slunečnicová semínka 

Pečivo 

 

Postup:

 

V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibulku do zlatova. Poté přidáme 1 na jemno nasekaný česnek a zázvor (velikosti polštářku palce) a zasypeme trochou kari. Zamícháme.

 

Dále přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a chvilku orestujeme. Poté zalijeme 1 litrem vody, přidáme 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list a na malé kousky nakrájené brambory. Vaříme cca 30 minut. 

 

Až jsou mrkev a brambory uvařené, odstavíme hrnec z plotny, vyndáme z polévky bobkový list s novým kořením a tyčovým mixérem umixujeme do hladka. 

 

Vrátíme zpět na plotnu a podlijeme polévku kokosovým mlékem. Já použila 3/4 plechovky, ale záleží na vaší chuti, kolik ho tam dáte.😊

 

Následně polévku dochutíme solí a pepřem. Přidáme prolisovaný česnek a nasekanou petrželku s medvědím česnekem. Do polévky nastrouháme špetku muškátového oříšku. Polévku zamícháme a necháme ještě 5 minut povařit.

 

Na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka pro výraznější chuť. 

 

Pečivo (houska, chleba nebo bagetka nejlépe 2 dny stará) nakrájíme na kostičky a na kapce oleje osmahneme do křupava.

 

Polévku nandáme na talíř, posypeme slunečnicovým semínkem, čerstvou peteželkou a krutony.

 

Dobrou chuť💋