Estonský kringel (skořicový věnec)

January 22, 2019

 

Tenhle dezert připomíná svou chutí i svou vůní trdleník. Kynuté těsto, skořice, máslo, cukr... tohle všechno, jen pozměněné do zdravější verze, kterou si určitě zamilujete. Tenhle věneček vám provoní celý dům a nejlepší je ještě teplý ke kávě. My jsme to tak dnes udělali s přítelem a půlka byla pryč, ani jsme se nenadáli :D Museli jsme se hodně krotit, aby nepadla i ta druhá půlka.. :D

Tak se do něj pusťme.

Co budeme potřebovat:

 

Na těsto:

300 g hladké špaldové mouky

150 ml mléka

15 g čerstvého droždí

1 žloutek

2 pl kokosového cukru

25 ml kokosového oleje

Špetka soli

 

Skořicová náplň:

50 g ghí másla

50 g kokosového cukru

3 čl skořice

 

Mleté vlašské ořechy, plátky mandlí

 

Postup:

 

Mléko dáme ohřát, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1 lžičku cukru a promícháme. Zasypeme trochou mouky a necháme alespoň na 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.  Smícháme nejdříve suché ingredience a poté přidáme vše ostatní i s kváskem. Zpracujeme nelepivé těsto, které necháme alespoň na 1 hodinu kynout.

 

Mezitím si připravíme náplň. Ghí máslo necháme rozpustit a smícháme společně s cukrem a skořicí.

 

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a vyválíme. Vyválené těsto potřeme po celé ploše skořicovou náplní a pokud chcete, můžete ho posypat ještě mletými vlašskými ořechy.

 

Těsto zabalíme jako roládu a rozřízneme po celé délce (kousek necháme nerozkrojený). Následně jednotlivé pruhy spleteme jako cop, který spojíme a vytvoříme věnec. (viz fotky dole)

 

Věnec přendáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 20-25 minut na 180 stupňů.

 

Hotový věnec necháme vychladnout a podáváme nejlépe ještě vlažný.

 

Skvělý s teplým mlékem a nebo kávou :)

 

Dobrou chuť💋