Třešňový dort

June 28, 2018

 

Čerstvé ovoce všude k mání a především třešně, které teď dostáváme z každé strany. Já je tentokrát využila na dort, kde vytváří společně s čokoládovým krémem jedinečnou kombinaci.

Korpus je krásně vláčný díky banánům a navrchu je přidané další ovoce, takže si zde najde svoje milovník čokoládových i ovocných dortů :)

Co budeme potřebovat:

 

Na korpus:

250 g hladké špaldové mouky

3 vejce

2 zralé banány

100 g bílého jogurtu

50 ml mléka

1 lžička prášku do pečiva

1 pl kokosového oleje

2 pl kakaa

4 pl agáve sirupu

 

Na krém:

400 g ricotty

200 g zakysané smetany

vanilkový extrakt

sladidlo dle chuti (použila jsem třtinový moučkový cukr)

2 tabulky vysokoprocentní čokolády

+ 1 pl kokosového oleje

 

třešně

jahody

borůvky

máta

 

Postup:

 

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do hladkého sněhu. Žloutky rozmixujeme společně s agáve sirupem. Rozmačkáme banány vidličkou na kaši a přidáme k žloutkům společně s jogurtem, mlékem a kokosovým olejem. Směs pořádně rozmixujeme. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao. Vše společně promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a naposledy pořádně promícháme.

Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem.

Pečeme na 180 stupňů 50 minut.

Po upečení korpus necháme vychladnout. Po vychladnutí ho rozkrojíme na 2 pláty.

 

Na krém si smícháme společně všechny ingredience. Čokoládu si rozehřejeme společně s 1 lžící kokosového oleje a přidáme do krému. Krém dáme vychladnout do ledničky alespoň na 1 hodinu, než jím budeme zdobit dort.

 

Na spodní korpus navrstvíme polovinu krému. Po celé ploše krému navrstvíme vypeckované třešně a přikryjeme druhým korpusem. Na horní část korpusu dáme zbytek krému a ozdobíme třešněmi, jahodami a borůvkami. Můžeme použít na zdobení i pár lístků máty.

 

Před podáváním dáme ztuhnout do lednice (nejlépe přes noc).

 

Dobrou chuť!💋