- Šárka
Velikonoční beránek
Aktualizováno: 1. 4. 2021

Bez beránka jako by Velikonoce nebyly. U nás se peče tradičně každý rok. Teď už jsem štafetu převzala já, a tak beránek padl na mě a mamka se postará o mazanec. Beránka mamka vždycky dělala z piškotového těsta. Já se rozhodla tuhle klasiku změnit a nahradila jsem toho tradičního banánovým beránkem. Kdo miluje banánové chlebíčky, tak si umí představit, jak skvělý asi je.❤ Navíc je celý politý čokoládou, která se skrývá i uvnitř společně s vlašskými ořechy. Výtečný je pak například potřený ořechovým máslem nebo tvarohem. Jaká slast!😉
Co budeme potřebovat:
3 zralé banány
2 vejce
50 ml kokosového oleje/řepkového oleje
60 g třtinového cukru
150 ml mléka
250 g hladké špaldové mouky
1 čl jedlé sody
1 čl prášku do pečiva
1 čl skořice
Pár kapek vanilkového extraktu
Hrst vlašských ořechů
100 g vysokoprocentní čokolády (50 g dovnitř beránka, 50 g na polití)

Postup:
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
V míse rozmixujeme vejce společně s cukrem do hladké pěny. Poté přidáme rozpuštěný kokosový olej a banány, které rozmačkáme vidličkou a přidáme k vejcím. Dále přidáme mléko a vanilkový extrakt. Promícháme a nakonec přidáme mouku se sodou, práškem do pečiva a skořicí.
Do rozmixované směsi vmícháme ještě kousky čokolády a hrst vlašských ořechů.
Těsto nalijeme do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané trochou mouky.
Pečeme 60 minut na 160 stupňů. Při vyndávání z trouby beránka propíchneme špejlí, zda se nám těsto ještě nelepí.
Beránka necháme vychladnout přikrytého pod utěrkou. Vychladlého beránka opatrně vyklopíme z formy. Můžeme si pomoci příborovým nožem, že ho budeme odlepovat od stran formy.
Čokoládu rozehřejeme s trochou horké vody a polijeme s ní vychladlého beránka.
Beránka můžeme dozdobit plátky mandlí.
Nejlépe chutná s ořechovým máslem, tvarohem a ovocem. Záleží ale na vaší chuti. Rozhodně je skvělý i samotný třeba s šálkem kávy.😊
Krásné Velikonoce a dobrou chuť💋
