Šárka Červinková
Tvarohové jahodové knedlíky v lískooříškové strouhance

Sladká jídla, to je moje!❤ Teda až na šišky s mákem, ty bych asi nesnědla😁 Ale pokud se jedná o jahodové knedlíky, těch bych snědla celou mísu!🤤 A ještě když jsou z mého oblíbeného tvarohového těsta. Hádali jsme se s Lukym, jakou velikost by měly mít. Já jsem zastánce toho, že by měly být malinký, ať jich může člověk sníst víc🙈 Luky je zase pro jeden velký knedl. Že jste v tom se mnou, že jo?!😁❤ No každopádně recept vám sem sepíšu na ty malé, přelité zakysanou smetanou a obalené v drcených lískových oříškách. Je to naprostá mňamka a každému je doporučuju vyzkoušet, protože jahody brzy dojdou a my budeme muset čekat zase rok, než si tuhle dobrotu z pravých českých jahod uděláme😭 Tak šup na ně!🍓
Co budeme potřebovat:
Na těsto (cca 16 kusů):
1 vanička polotučného tvarohu (250 g)
1 vejce
40 g rozpuštěného másla
Pár kapek limetky
Vanilkové aroma
3 čl moučkového třtinového cukru
100 g hladké špaldové mouky
100 g krupičky
Cca 16 středních jahod + nějaké na ozdobu
Máslo na přelití knedlíků
Drcené lískové ořechy
Lístky máty
Zakysaná smetana s cukrem
Moučkový třtinový cukr na posypání
Postup:
Smícháme nejprve tvaroh s vejcem, pár kapkami vanilkového extraktu, pár kapkami limetky a rozpuštěným máslem. Umícháme kašičku, ke které přidáme všechny ostatní suché ingredience.
Rukou vytvoříme těsto, které bude trochu lepivější a bude se s ním hůře pracovat. Raději nepřidávejte moc mouky navíc, aby těsto nebylo zbytečně tuhé.
Takto zpracované těsto dáme na 30 minut odležet do lednice.
Poté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a uválíme z něj dlouhý váleček, který nožem rozkrájíme na cca 16 stejně velkých špalíčků.
Z každého špalíčku uděláme placku, do které vložíme jahodu a zabalíme.
Do velkého hrnce dáme vodu se špetkou soli a pár kapkami vanilkového extraktu a dáme vařit. Jakmile se nám voda vaří, hodíme do ní knedlíky (nejlépe na 2 části) a vaříme je cca 5-6 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Uvařené knedlíky necháme odkapat a obalíme je postupně v lískových oříškách. Poté je dozdobíme zakysanou smetanou, přelijeme máslem a dle chuti dosladíme moučkovým cukrem. Můžeme přidat lístky máty pro svěžest a nakonec i kousky čerstvých jahod.
Dobrou chuť💋
