Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Tvarohové jahodové knedlíky v lískooříškové strouhance



Sladká jídla, to je moje!❤ Teda až na šišky s mákem, ty bych asi nesnědla😁 Ale pokud se jedná o jahodové knedlíky, těch bych snědla celou mísu!🤤 A ještě když jsou z mého oblíbeného tvarohového těsta. Hádali jsme se s Lukym, jakou velikost by měly mít. Já jsem zastánce toho, že by měly být malinký, ať jich může člověk sníst víc🙈 Luky je zase pro jeden velký knedl. Že jste v tom se mnou, že jo?!😁❤ No každopádně recept vám sem sepíšu na ty malé, přelité zakysanou smetanou a obalené v drcených lískových oříškách. Je to naprostá mňamka a každému je doporučuju vyzkoušet, protože jahody brzy dojdou a my budeme muset čekat zase rok, než si tuhle dobrotu z pravých českých jahod uděláme😭 Tak šup na ně!🍓


Co budeme potřebovat:


Na těsto (cca 16 kusů):

1 vanička polotučného tvarohu (250 g)

1 vejce

40 g rozpuštěného másla

Pár kapek limetky

Vanilkové aroma

3 čl moučkového třtinového cukru

100 g hladké špaldové mouky

100 g krupičky


Cca 16 středních jahod + nějaké na ozdobu

Máslo na přelití knedlíků

Drcené lískové ořechy

Lístky máty

Zakysaná smetana s cukrem

Moučkový třtinový cukr na posypání


Postup:


Smícháme nejprve tvaroh s vejcem, pár kapkami vanilkového extraktu, pár kapkami limetky a rozpuštěným máslem. Umícháme kašičku, ke které přidáme všechny ostatní suché ingredience.


Rukou vytvoříme těsto, které bude trochu lepivější a bude se s ním hůře pracovat. Raději nepřidávejte moc mouky navíc, aby těsto nebylo zbytečně tuhé.


Takto zpracované těsto dáme na 30 minut odležet do lednice.


Poté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a uválíme z něj dlouhý váleček, který nožem rozkrájíme na cca 16 stejně velkých špalíčků.


Z každého špalíčku uděláme placku, do které vložíme jahodu a zabalíme.


Do velkého hrnce dáme vodu se špetkou soli a pár kapkami vanilkového extraktu a dáme vařit. Jakmile se nám voda vaří, hodíme do ní knedlíky (nejlépe na 2 části) a vaříme je cca 5-6 minut, dokud nevyplavou na hladinu.


Uvařené knedlíky necháme odkapat a obalíme je postupně v lískových oříškách. Poté je dozdobíme zakysanou smetanou, přelijeme máslem a dle chuti dosladíme moučkovým cukrem. Můžeme přidat lístky máty pro svěžest a nakonec i kousky čerstvých jahod.


Dobrou chuť💋




245 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com