Šárka Červinková
Tartaletky s krémem z bílé čokolády a mascarpone

Krásný den! 😊 Na Velikonoce nesmí chybět na stole něco sladkého.🧁 Určitě už máte napečený mazanec nebo beránka.🐏 Co takhle zkusit letos i něco netradičního jako jsou třeba tartaletky s krémem z bílé čokolády? Vlastně si je můžete upéct kdykoliv během roku. Já je ozdobila čokoládovými vajíčky a ovocem, a tak mohou klidně zdobit velikonoční stůl. Jsou opravdu výborné. Křehké těsto, ovocný džem uvnitř a na vrchu lahodný krém s bílou čokoládou a svěžím citrónem, naprostá delikatesa! 😍
Co budeme potřebovat (na cca 12 tartaletek):
Na těsto
200 g hladké mouky (může být i hladká špaldová mouka)
100 g másla
2 žloutky
40 g cukru
Špetka soli
30 ml studené vody
Vanilkové aroma
Na krém
250 ml smetany ke šlehání (min 31%)
100 g kvalitní bílé čokolády
250 g mascarpone
Trocha citrónové kůry
Moučkový cukr dle chuti
Na dodělání
Ovocný džem
Ovoce
Čokoládová vajíčka
Postup:
Nejprve si připravíme základ na krém. Do kastrůlku dáme zahřívat smetanu ke šlehání. Nevaříme! Pouze ohřejeme, aby byla horká. Do horké smetany vmícháme nalámanou bílou čokoládu a promícháme, aby se nám ve smetaně rozpustila. Smetanu s čokoládou necháme vychladnout a poté vložíme do lednice min. na 2 hodiny (nejlépe však přes noc), aby byla zcela studená.
Na těsto si smícháme mouku společně s cukrem. Poté přidáme na kostičky nakrájené vychladlé máslo a pomocí prstů vytvoříme hbitými pohyby drobenku. K takto připravené drobence přidáme žloutky, vodu, špetku soli a pár kapek vanilkového aroma. Vypracujeme nelepivé těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
Vychladlé těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a vyválíme. Formičky na tartaletky vymažeme máslem. Pomocí forem vykrájíme těsto, které poté vložíme do formiček a prstem lehce utlačíme. Těsto v formičkách propícháme na dně vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů na cca 20 minut. Během pečení košíčky kontrolujeme, aby se nepřipálily. Vyndáme, až jsou dozlatova.
Upečené tartaletky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Nyní si doděláme krém. Do vychlazené smetany s čokoládou přidáme mascarpone a trochu nastrouhané citrónové kůry a mixérem ušleháme do hladkého krému. Dle chuti můžeme krém ještě dosladit moučkovým cukrem.
Dno tartaletek potřeme ovocným džemem.
Krém přendáme do zdobícího sáčku a ozdobíme jím tartaletky.
Nakonec tartaletky dozdobíme dle libosti ovocem, čokoládovými vajíčky nebo čímkoli, co máme rádi.
Dobrou chuť a veselé Velikonoce!💋

