Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Skořicové uzlíky


Skořicové uzlíky a skořicoví šneci jsou švédskou delikatesou. Jde o nadýchané kynuté těsto se sladkou skořicovou nebo čokoládovou náplní. Naprostá dobrota, která vám při pečení rozvoní celý byt a nejlépe si jí vychutnáte u šálku kávy, hrknu čaje nebo teplého mléka. Já zvolila náplň skořice a kakaa, na kterou jsem použila ochucený med od včelařství domovina. Vy samozřejmě můžete med nahradit cukrem, skořicí a kakaem. Ale i přesto vám doporučuji na stránky včelařství mrknou, protože mají skvělé druhy a příchutě medů, které se hodí nejen do receptů, ale i do čaje nebo jen tak na lžičku :)



Co budeme potřebovat:


Na těsto:


Náplň:


  • 1 vejce na potření


Postup:


Nejprve si připravíme kvásek. 100 ml mléka si ohřejeme tak, aby bylo vlažné, ne horké! Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci mouky a 1 čl cukru. Společně promícháme, přikryjeme utěrkou a dáme vzejít kvásek na teplé místo cca na 10-15 minut.


Mezitím si do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, rozehřáté máslo, které by také nemělo být horké, med a zbytek (100 ml) vlažného mléka. Poté přidáme vzešlý kvásek a v robotu pomocí háku nebo rukama vypracujeme nelepivé těsto.


Hotové těsto necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.


Mezitím si připravíme náplň. Máslo pokojové teploty umixujeme společně s medem v hladký krém.


Vykynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a uválíme nejlépe v obdélník nebo v ovál.


Těsto namažeme po celé ploše směsí másla a medu.


Poté těsto složíme z každé strany směrem do středu.



Těsto rozkrájíme na cca 1,5-2 cm pruhy.


Pruhy stočíme do spirály.


Tyto pruhy těsta pomalu obmotáváme kolem 2 prstů (ukazováčku a prostředníčku) a konec provlečeme středem.



Hotové uzlíky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 20 minut, dokud nejsou uzlíky zlatavé.



Uzlíky můžeme podávat ještě teplé. Dobrou chuť💋





127 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com