Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Semínkový chléb ze špaldové mouky

Čerstvé pečivo je v těchto dnech něco jako nalezený poklad. 😀 Alespoň u nás doma to tak je. Do obchodu se snažíme chodit minimálně, a tak nám nezbývá nic jiného, než si domácí chléb upéct doma. Ve spolupráci s

diana-company.cz

jsem upekla tenhle semínkový ze špaldové mouky, který byl skvělý i druhý den po upečení. 🍞 Má krásně křupavou kůrku, což mám moc ráda. A když si ho ještě čerstvý potřete máslem nebo domácí pomazánkou, tak je to teprve bomba! Ale chutnat vám bude i samotný, o tom žádná. 😀 A do toho ještě ta křupavá semínka... ❤

Co budeme potřebovat:

Na kvásek

  • 300 ml vlažné vody

  • 1/2 kostky droždí (20 g)

  • 3 pl špaldové hladké mouky

  • 1 čl třtinového cukru

  • Špetka soli

Zbytek surovin

  • 450 g špaldové hladké mouky

  • 50 g slunečnicových semínek

  • 50 g dýňových semínek

  • 50 g chia semínek

  • Hrst sezamového semínka

  • 2 čl třtinového cukru

  • 1 čl soli

Postup:

Nejprve si zaděláme na kvásek. Do vlažné vody rozdrobíme 1/2 kostky čerstvého droždí, přidáme 3 lžíce špaldové mouky, třtinový cukr a špetku soli. Metličkou promícháme, přikryjeme kvásek utěrkou a dáme odstát cca na půl hodinky.

V míse smícháme špaldovou mouku společně se všemi semínky (můžete semínka měnit dle chuti), s třtinovým cukrem a solí. K suchým surovinám přidáme kvásek a nejlépe v robotu při použití nástavce háku zpracujeme těsto (necháme v robotu zpracovávat alespoň 5 minut). Můžete těsto zpracovat i ručně, ale dá to více práce. Pokud se vám zdá těsto moc lepivé, přidejte mouku.

Těsto ještě finálně propracujeme rukama do oválného tvaru.

Na pečení použijeme formu na biskupský chlebíček, který vysteleme pečícím papírem. Do formy dáme kynout námi připravené těsto alepsoň na 40 minut. Chléb můžeme navrchu posypat ještě semínky.

Troubu předehřejeme na 230 stupňů a vykynutý chléb pečeme 30 minut.

Upečený chléb necháme vychladnout. Po vychladnutí můžeme nakrojit a podávat.

Dobrou chuť💋

442 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com