Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Polévka ze žlutého hrachu


Teplé polévky v tomto období určitě každý z nás s radostí přivítá. Navíc když jsou plné zdraví prospěšných surovin jako jsou luštěniny a zelenina! 😊 Tato hrachová polévka nás nejen zahřeje a zasytí, ale je také zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a vitamínu B. Žlutý hrách je skvělým přírodním detoxikantem, takže nemusíte vyhazovat statisíce za detoxikační kúry, ale stačí vám jen zařadit do jídelníčku hrách za pár korun. :) Dále hrách pomáhá potlačovat stres a napětí, snižuje krevní tlak a je doporučeno ho konzumovat též v těhotenství pro přispění růstu a vývoje miminka. Samá pozitiva 😊


Možná se bojíte nadměrného požívání luštěnin z důvodu nadýmání. Tomu se však dá zamezit hned několika způsoby:

  • Je dobré luštěniny před vařením namočit (cca 3 hodiny před vařením, nejlépe však přes noc)

  • Luštěniny před vařením pořádně propláchnout

  • Přidat bylinky (majoránka, bazalka, petržel, tymián...)

  • Vařit společně s nějakou zeleninou

  • Během konzumace luštěnin vypít dostatek vody (skvělá je i zeleninová šťáva, která může pomoci s trávením)

  • Nejíst luštěniny ve velkém množství najednou ale raději v menším množství ve více dnech


Co budeme potřebovat:


Na cca 6 porcí:


  • 300 g žlutého půleného loupaného hrachu

  • 1 čl olivového oleje

  • 1 čl přepuštěného másla

  • 1 středně velká cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 2 velké mrkev

  • 1 velká kořenová petržel

  • 1,5 litru horké vody

  • 1/2 čl drceného kmínu

  • 2 kuličky nového koření

  • 1 bobkový list

  • Pár snítků tymiánu

  • Majoránka

  • Sůl

  • Pepř


Na dozdobení:


  • Semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová...)

  • Petrželka

  • Olivový olej


Postup:


Hrách si namočíme nejlépe přes noc do vody. Před vařením hrách pořádně propláchneme.


Na oleji a propuštěném másle si orestujeme cibuli společně s 2 stroužky česneku nakrájených nadrobno. Až nám začne cibule s česnekem zlátnout, přidáme drcený kmín, snítky tymiánu a na kolečka nakrájenou mrkev s petrželí. Chvilku orestujeme. Poté zalijeme převařenou horkou vodou, přidáme nové koření, bobkový list, propláchnutou čočku a trochu soli. Vaříme 20-25 minut, dokud nám zelenina a čočka nezměkne.


Když je zelenina i čočka měkká, vyndáme z polévky bobkový list, nové koření a tymián. Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.


Umixovanou polévku vrátíme zpět na sporák. Dochutíme jí solí a pepřem. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, majoránku a ještě tak na 5 minut polévku povaříme.


Na suché pánvi si orestujeme semínka (já použila dýňová, ale použít můžete i slunečnicová).


Polévku na talíři posypeme čerstvou petrželkou, opraženými semínky a zakápneme trochou olivového oleje.


Dobrou chuť💋











107 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com