Šárka Červinková
Polévka ze žlutého hrachu
Aktualizováno: 11. 11. 2021

Teplé polévky v tomto období určitě každý z nás s radostí přivítá. Navíc když jsou plné zdraví prospěšných surovin jako jsou luštěniny a zelenina! 😊 Tato hrachová polévka nás nejen zahřeje a zasytí, ale je také zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a vitamínu B. Žlutý hrách je skvělým přírodním detoxikantem, takže nemusíte vyhazovat statisíce za detoxikační kúry, ale stačí vám jen zařadit do jídelníčku hrách za pár korun. :) Dále hrách pomáhá potlačovat stres a napětí, snižuje krevní tlak a je doporučeno ho konzumovat též v těhotenství pro přispění růstu a vývoje miminka. Samá pozitiva 😊
Možná se bojíte nadměrného požívání luštěnin z důvodu nadýmání. Tomu se však dá zamezit hned několika způsoby:
Je dobré luštěniny před vařením namočit (cca 3 hodiny před vařením, nejlépe však přes noc)
Luštěniny před vařením pořádně propláchnout
Přidat bylinky (majoránka, bazalka, petržel, tymián...)
Vařit společně s nějakou zeleninou
Během konzumace luštěnin vypít dostatek vody (skvělá je i zeleninová šťáva, která může pomoci s trávením)
Nejíst luštěniny ve velkém množství najednou ale raději v menším množství ve více dnech
Co budeme potřebovat:
Na cca 6 porcí:
1 čl olivového oleje
1 čl přepuštěného másla
1 středně velká cibule
4 stroužky česneku
2 velké mrkev
1 velká kořenová petržel
1,5 litru horké vody
1/2 čl drceného kmínu
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
Pár snítků tymiánu
Majoránka
Sůl
Pepř
Na dozdobení:
Semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová...)
Petrželka
Olivový olej
Postup:
Hrách si namočíme nejlépe přes noc do vody. Před vařením hrách pořádně propláchneme.
Na oleji a propuštěném másle si orestujeme cibuli společně s 2 stroužky česneku nakrájených nadrobno. Až nám začne cibule s česnekem zlátnout, přidáme drcený kmín, snítky tymiánu a na kolečka nakrájenou mrkev s petrželí. Chvilku orestujeme. Poté zalijeme převařenou horkou vodou, přidáme nové koření, bobkový list, propláchnutý hrách a trochu soli. Vaříme 20-25 minut, dokud nám zelenina a hrách nezměkne.
Když je zelenina i hrách měkký, vyndáme z polévky bobkový list, nové koření a tymián. Polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
Umixovanou polévku vrátíme zpět na sporák. Dochutíme jí solí a pepřem. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, majoránku a ještě tak na 5 minut polévku povaříme.
Na suché pánvi si orestujeme semínka (já použila dýňová, ale použít můžete i slunečnicová).
Polévku na talíři posypeme čerstvou petrželkou, opraženými semínky a zakápneme trochou olivového oleje.
Dobrou chuť💋
