Šárka Červinková
Perníkové lívance se zkaramelizovanými švestkami a ricottou

Chladné podzimní počasí už je tu a s ním i dlouhý víkend před námi.🍂 Ideální příležitost připravit si k snídani nebo jako dezert tyhle nadýchané, perníkem a skořicí provoněné lívance se zkaramelizovanými švestkami a ricottou, zabalit se do deky a pustit si nějaký pěkný film nebo si přečíst knížku.😊☕ To zní jako dobrý plán, co?🥰
Co budeme potřebovat:
Na 2 porce (10 větších lívanců)
100 g celozrnné špaldové mouky
1 odměrka proteinu (nemusí být)
1/2 čl perníkového koření
1/2 čl skořice
1/2 čl prášku do pečiva
1 vejce
250 ml mléka
Sladidlo dle chuti (já použila stéviové kapky)
5 zralých švestek
1 pl kokosového/třtinového cukru
Špetka skořice
1 čl ghí másla
Ricotta
Vanilkové aroma
Ovocný džem (já použila švestkový džem Zezem)
Postup:
Nejprve společně smícháme suché suroviny, poté přidáme vejce a mléko a pokud chcete, i nějaké sladidlo. Umícháme hladké těsto.
Jednotlivé lívance smažíme na pánvi na ghí másle nebo kokosovém oleji.
Švestky nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na ghí másle asi minutu. Poté přidáme skořici, cukr a necháme zkaramelizovat. Takto necháme švestky cca 3 minuty na mírném plameni, dokud nezměknou.
Lívance promažeme džemem (nejvíce se hodí švestkový, můj tip je švestkový džem Zezem). Lívance skládáme na sebe. Na vrch přidáme ricottu smíchanou s vanilkovým extraktem (není třeba sladit, džem i švestky jsou sladké dost😊). Nakonec přelijeme lívance zkaramelizovanými švestkami a dozdobíme ořechy a lístky máty.🥞
Dobrou chuť💋

