Šárka Červinková
Perníčkový cheesecake

Vánoce se tento rok linou v trochu jiném duchu než obvykle. Doufám, že vás současný stav od vánočních tradic a zvyklostí neodradil a tento čas si zpříjemňujete výzdobou a pečením cukroví. 😊🎄
Já už s pečením cukroví začala tento rok o něco dříve. Každý rok pečeme doma několik druhů cukroví a nikdy nechybí ani mé od dětství oblíbené perníčky. Letos jsem jich napekla o něco více, a abych si zkrátila to dlouhé čekání na jejich ujídání, rozhodla jsem se upéct tento perníčkový cheesecake, který v sobě skrývá právě domácí perníčky a skvělý perníčkový med od VČELAŘSTVÍ DOMOVINA. Pokud o těchto ochucených medech slyšíte poprvé, určitě se mrkněte na jejich stránky, kde najdete ohromné množství medů s příchutí ovoce, bylinek ale i aromatického koření jako je třeba skořice nebo právě to perníkové. Na vánoce se tyto medy parádně hodí na pečení cukroví a všemožných dezertů. Já si je ale ráda přidávám i do ovesných kaší, čajů a nebo je ulizuji jen tak na lžičku. 🍯🤤

Co budeme potřebovat
Na perníčkový základ:
130 g máslových sušenek
7O g perníčků
100 g rozpuštěného másla
Na krémovou vrstvu:
500 g ricotty
150 g tvarohu
2 vejce
1 čl perníkového koření
1 čl škrobu
1/2 čl skořice
Postup:
Začneme základem. Sušenky společně s perníčky rozmixujeme sekáčkem na mouku. K této sypké směsi přilijeme rozpuštěné máslo a vytvoříme jednotnou hmotu. Takto vzniklé těsto natlačíme na dno vymazané (nejlépe máslem) dortové formy (průměr 22 cm). Perníčkový základ dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut.
V míse smícháme všechny ostatní suroviny na krémovou vrstvu. Tuto tekutou směs nalijeme na předpečený základ a dáme péct na dalších 50 minut.
TIP: Do trouby pod formu s cheesecakem dejte plech nebo pekáč s vodou, aby byl základ cheesecaku po upečení vláčný.
Upečený cheesecake necháme vychladnout.
Po vychladnutí ho dozdobíme dle chuti. Já použila kokosové plátky, domácí perníčky a snítky rozmarýnu. Fantazii se však meze nekladou. 😊
Dobrou chuť. 💋
