Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Pečený květák v bylinkové krustě (bezlepku)



Buď ho milujete, a nebo nesnášíte.😁 Já doufám, že patříte do té první skupiny stejně jako já.😊 Jako malá jsem květák nesnášela, ale postupem času jsem mu přišla na chuť. Jelikož se snažím omezovat smažená jídla, chtěla jsem najít variantu, jak si budu moci květák připravit i ve zdravější verzi a přesto si na něm pochutnat, jako na tom smaženém. Výsledkem bylo neházet květák na pánev ale do trouby.😁 Není tak plný oleje, je krásně křupavý a navíc jsem ho vymyslela v bezlepkové variantě, takže žádná klasická mouka ani strouhanka.😊 Chuti květáku ještě navíc přidává chuť bylinek, která celé jídlo krásně podtrhne.👌 K pečenému květáku jsem podávala pečené brambory a bylinkový dip.



Co budeme potřebovat:


Na 3-4 porce:

Větší hlavička květáku

2 vejce

2 pl rýžové mouky

Mléko

Sůl

Pepř

Kukuřičná strouhanka

Hrst čerstvých bylinek (já použila tymián, ale můžete použít i bazalku, oregano...)

Olivový olej


Postup:


Květák umyjeme a rozebereme na větší růžičky.


V jedné misce rozmícháme vidličkou vejce s trouchou mléka. Do této směsi přidáme 3 lžíce rýžové mouky, půl malé lžičky soli a trochu pepře. Umícháme řidší těstíčko.


Do druhé misky si nasypeme kukuřičnou strouhanku, kterou smícháme s hrstí nasekaných čerstvých bylinek.


Jednotlivé růžičky květáku obalíme postupně nejprve v těstíčku a poté ve strouhance, aby byla obalená celá část květáku.


Obalený květák pokládáme na plech nebo na pekáč vyložený pečícím papírem. Obalený květák ještě nakonec pokapeme trochou olivového oleje a dáme péct do trouby na 40 minut při teplotě 200 stupňů. Květák pečeme dozlatova, aby byl krásně křupavý. Během pečení ho můžeme otočit, aby byl propečený ze všech stran.


Ke květáku jsem udělala pečené brambory ve slupce, které jsem jen omyla, nakrájela na menší kousky, posypala směsí koření na americké brambory, pokapala olivovým olejem a dala péct do trouby ke květáku na cca 20 minut.


K tomuto jídlu se skvěle hodí bylinkový dip, na který si smícháte 1/2 kelímku bílého jogurtu, 1/2 kelímku zakysané smetany, bazalku, oregano, pár kapek citrónové šťávy, osolíte, opepříte a máte hotovo.😊


Dobrou chuť💋




0 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com