Šárka Červinková
Mrkvová buchta

Mrkvový dort na všechny způsoby, to já můžu!😍🥕 Je to můj oblíbenec a v každě kavárně ho většinou vyhledávám. Doma ho ale nepeču zase tak často, protože upéct a ozdobit dort zabere trochu času, a tak jsem našla lepší způsob, jak si ho dopřávat v jednodušší podobě. Buchty na plech nebo na pekáč má každý v oblibě, protože stačí vylít těsto na plech a po upečení ho potřít nějakým krémem a je hotovo! Jednoduchý a přesto výborný jako dortík. 😊 Takže pokud máte mrkváče taky rádi, zkuste tuhle jednoduchou a zdravější variantu u vás doma. Určitě s ní zazáříte i na nějaké návštěvě! ❤

Co budeme potřebovat:
Na koprus
100 g špaldové hladké mouky
100 g ovesných vloček rozmixovaných na mouku
150 g třtinového cukru
3 vejce
100 ml oleje (řepkový/olivový)
1/2 prášku do pečiva
1 čl skořice
1 čl perníkového koření
Vanilkový extrakt
300 g mrkve
Na krém
1 vanička tvarohu (polotučný/odtučněný)
1 balení ricotty
Med dle chuti (dala jsem 3 polévkové lžíce)
Citronová kůra z půlky citrónu
Postup:
Vejce ušleháme společně s cukrem do hladké pěny. Poté přidáme olej a ještě chvíli šleháme. V jiné míse smícháme všechny suché ingredience a přidáme je k vyšlehaným vejcím. Pořádně promícháme. Nakonec přidáme pár kapek vanilkového extraktu a najemno nastrouhanou mrkev.
Pekáč (použila jsem raději místo plechu pekáč, aby byl korpus vyšší) vymažeme olejem a posypeme trochou ovesné mouky. Vzniklé těsto vlijeme do pekáče a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Pečeme 30 minut. Před vyndáním propícneme těsto špejlí, jestli se na ní nelepí. Korpus přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Z tvarohu a z ricotty vylijeme přebytečnou vodu, která se usadila na vrchu a poté společně smícháme s medem a nastrouhanou kůrou z citrónu.
Krémem potřeme vychladlý korpus a nakonec můžeme posypat rozdrcenými vlašskými ořechy nebo pekany. 😊
Dobrou chuť💋

