Šárka Červinková
Mandlový koláč s broskvemi (bez lepku)

Podzim už nám pomalu klepe na dveře, ale já stále zůstávám na letní vlně. Proto ani tento koláč není úplně v podzimním kabátku, ale nese v sobě nádech léta díky broskvím a meruňkovému kefíru.🍑 V koláči není ani špetka mouky, jelikož je upečen v bezlepkové variantě z rozmixovaných mandlí a trochy strouhaného kokosu.😊 Obsahuje pouze minimum cukru a je krásně vláčný díky kefíru a broskvím. Křupavou krustu dodávají na povrchu mandličky, které svou praženou chutí celý koláč ještě vyšvihnou k dokonalosti.🥰
Co budeme potřebovat:
180 g mandlové mouky (seženete na diana-company.cz)
50 g strouhaného kokosu
3 pl kokosového cukru (seženete na diana-company.cz)
3 vejce
Pár kapek vanilkového extraktu
1/2 balíčku bezlepkového prášku do pečiva (6 g)
150 ml meruňkového kefíru (lze použít i kefír bez příchutě, ale pro lepší chuť doporučuji ten meruňkový)
2 zralé broskve
Mandle na posypání (plátky, kousky, hranolky)
Postup:
Vejce vyšleháme společně s cukrem. Poté přidáme kefír a pár kapek vanilkového extraktu. Suché suroviny smícháme dohromady a přisypeme k těm mokrým. Ušleháme těsto.
Formu na koláč vymažeme kokosovým olejem nebo máslem. Poté do ní nalijeme těsto.
Broskve nakrájíme na 0,5 mm půlměsíčky a vyskládáme je od krajů až do středu na koláč.
Na závěr celý koláč zasypeme mandlemi. Použila jsem plátky a kousky. Záleží na vaší chuti, kolik jich tam dáte, ale čím více, tím lépe. 😊
Dáme péct do předehřáté trouby na 175 stupňů cca na 50-55 minut. Záleží na typu trouby. Koláč je upečený, jakmile vám začnou tmavnout okraje.
Necháme vychladnout a můžeme servírovat. Dobrou chuť💋
