Šárka Červinková
Jahodová buchta s ořechovou drobenkou
Aktualizováno: 9. 7. 2020

Buchty s ovocem jsou u nás v létě dost v oblibě stejně jako koláče. Je to vděčný dezert, který zachutná každému. V létě nejvíce miluju chuť českých jahod, a tak je cpu všude, kde se dá.🍓 Buchtu jsem obzvláštnila ořechovou drobenkou, která jí dodala skvělou chuť. Pokud máte rádi vláčné buchty, tak tahle vám určitě zachutná.😊
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
200 g hladké špaldové mouky (používám značku Pernerka)
2 vejce
100 g kokosového cukru
1/2 prášku do pečiva
1/2 čl skořice
1 balení (250 g) ricotty
100 ml mléka
2 pl oleje
Na drobenku:
100 g oříšků (použila jsem 50 g mandlí a 50 g vlašských ořechů)
2 pl kokosového cukru
Hrst ovesných vloček
50 g změklého másla
350 g jahod
Postup:
Vejce umixujeme společně s kokosovým cukrem do hladké pěny. Poté přidáme ricottu, mléko a olej. Promícháme.
Suché suroviny společně smícháme a přidáme k tekuté směsi. Umícháme hladké těsto.
Na drobenku si umixujeme naší směs ořechů na mouku. Použít můžete ořechy, které máte rádi. Já zvolila mix mandlí a vlašáků. K namletým ořechům přidáme vločky, nejlépe jemné, kokosový cukr a máslo, které je lepší mít vyndané z lednice předem, aby bylo měkké. Konečky prstů vytvoříme drobenku. Máslo by se mělo spojit se sypkými surovinami.
Připravíme si pekáč, který vymažeme olejem a posypeme trochou mouky. Těsto vlijeme do pekáče.
Jahody nakrájíme na menší kousky a nasypeme je rovnoměrně na celé těsto. Nakonec buchtu zasypeme drobenkou.
Pečeme v troubě na 175 stupňů cca 40-45 minut. Drobenka by se neměla spálit.
Po vyndání z trouby necháme vychladnout a poté můžeme podávat.
Dobrou chuť💋
