Šárka Červinková
Jablečný perník s borůvkovým džemem a čokoládovým krémem

Nadýchaný a vláčný perník potřený kvalitním borůvkovým džemem s vrstvou lahodného čokoládového krému.🤩 Tomu říkám ideální víkendový dezert.🍰 Džemy Zezem obsahují 72 g ovoce na 100 g džemu. Nejsou tolik přeslazené a skvěle se hodí do dezertů nebo třeba jen tak na chleba s máslem.🥰
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké špaldové mouky (nebo hladké pšeničné mouky)
1 pl holandského kakaa
60 g třtinového cukru
1 prášek do perníku
Špetka skořice
1 vejce
200 ml mléka
50 ml oleje
1 velké jablko
Na krém:
200 g ricotty
150 g polotučného tvarohu
50 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
4 čl moučkového třtinového cukru
Džem na potření (použila jsem borůvkový džem značky Zezem)
Postup:
V míse smícháme společně vejce, mléko a olej. V jiné míse smícháme všechny suché suroviny a přisypeme k mokré směsi. Umícháme těsto, do kterého nakonec přidáme oloupané a nastrouhané jablko.
Pečící formu (použila jsem dortovou formu o průměru 22 cm) vymažeme olejem a nalijeme do ní těsto.
Perník pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 30 minut. Před vyndáním propíchneme špejlí, zda se nám těsto ještě nelepí.
Upečený perník necháme vychladnout. Pokud je perník po upečení vypouklý, můžeme ho seříznout a zarovnat.
Ricottu smícháme společně s tvarohem a moučkovým cukrem. Čokoládu nalámeme, přilijeme pár kapek vody a ve vodní lázni necháme roztéct. Rozteklou čokoládu vmícháme do krému.
Vychladlý perník potřeme vrstvou džemu. Nakonec už jen navrstvíme krém a ozdobíme dle chuti. Já použila na dozdobení mandličky, borůvky a rozmarýn.
Můžeme ihned podávat.
Dobrou chuť💋

