Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Burger s trhaným vepřovým masem v BBQ omáčce a coleslaw salátem

Aktualizace: čvn 25



Jeden z nejočekávanějších receptů je konečně tady!🍔 Koukám, že tu mám samé milovníky burgerů a není se čemu divit, když je to taková dobrota.😁 Dnes mám pro vás ale spešl burger, který je 100% homemade! Domácí měkoučká bulka, šťavnaté vepřové masíčko v domácí BBQ omáčce, domácí odlehčený coleslaw a nakonec domácí majonéza.. no nesbíhaj se vám už sliny?🤤 Možná se vám zdá, že je to vše náročné na přípravu, a že to třeba ani nezvládnete, ale ujišťuji vás, že tenhle burger zvládne každý z vás, jen si musíte vyhradit trochu více času. Ale ten výsledek, ten pak stojí opravdu za to!😍 Tak se na něj pojďme vrhnout...:)



Co budeme potřebovat (na 8 burgerů):


Na bulky (cca 8 kusů):

  • 1 sušené droždí (7 g)

  • 150 ml vlažné vody

  • 2 pl mouky (použila jsem hladkou špaldovou)

  • 1 pl třtinového cukru

  • 500 g hladké špaldové mouky

  • 1 vejce

  • 1 čl soli

  • 30 g rozpuštěného másla

  • + vejce na potření, sezam na posypání bulek


Na maso:

  • 1 kg vepřové krkovice

  • Mletá paprika

  • Drcený kmín

  • Sůl

  • Pepř

  • Olej

  • Snítek rozmarýnu

  • 200 ml vody


BBQ omáčka:

  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)

  • 1 rajčatový protlak (140 g)

  • 1/2 cibule

  • 1 stroužek česneku

  • Olej

  • Mletá paprika

  • Chilli

  • 1 pl plnotučné hořčice

  • 2 pl worcestru

  • 1 pl třtinového cukru

  • Sůl

  • Pepř

  • Špetka skořice

  • Pár kapek citrónové šťávy


Coleslaw salát:

  • 1/4 bílého zelí (většího) nebo 1/2 bílého zelí (menšího)

  • 4 větší mrkve

  • 2 jablka

  • 1/2 cibule

  • 200 g zakysané smetany 16%

  • 2 pl bílého jogurtu

  • 1 pl plnotučné hořčice

  • Šťáva z 1/2 citrónu

  • Sůl

  • Pepř


Domácí majonéza:

  • 100 ml mléka

  • 200 ml řepkového oleje (nepoužívejte olivový olej, majonéza by byla díky němu hořká)

  • Citrónová šťáva

  • 1 čl plnotučné hořčice

  • Balzamikový ocet/klasický ocet

  • Sůl

  • Pepř

  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:


BULKY:


Začneme bulkama. Nejprve v menší misce smícháme sušené droždí, 150 ml vlažné vody (nesmí být horká), 2 lžíce mouky a 1 lžíci třtinového cukru. Umícháme kašičku, kterou dáme na 15 minut odležet na teplé místo, aby nám vzešel kvásek.


Mezitím si prosejeme do mísy mouku, přidáme vejce, sůl, vychladlé rozpuštěné máslo a náš vzniklý kvásek. Těsto zpracujeme ručně nebo v robotu pomocí háku. Pokud používáte robot, je vždy lepší těsto ke konci vyndat a ještě ho propracovat rukama na pomoučněné ploše. Pokud by vám těsto stále lepilo, přidejte trochu mouky nebo naopak, pokud bude sypké, přidejte trochu vody. Mělo by vám vzniknout těsto, které bude pružné a nebude se lepit. Dobře propracované těsto dáme na 1-2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.


Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých částí (pomoci si můžete kuchyňskou váhou, kdy si odvážíte těsto po cca 80 g).


Jednotlivé kusy smotáme do měšce a položíme smotanou stranou dolů na plech s pečícím papírem. Bulky necháme na plechu ještě tak 15 minut vykynout. Před pečením bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem.


Bulky pečeme 20 minut na 180 stupňů.




MASO:


Dalším krokem bude příprava masa. Velký kus krkovice rozkrojíme na 2-3 menší kusy. Maso z obou stran posypeme mletou paprikou, drceným kmínem, osolíme, opepříme, pokapeme trochou oleje a podlijeme vodou. K masu můžeme do pekáče přihodit i snítek rozmarýnu, který dodá masu lepší chuť.


Takto připravené maso v pekáči dáme pomalu péct do trouby na 2 hodiny při 200 stupních. Vždy po půlhodině maso zkontrolujeme, zda se nepřipaluje a polijeme ho šťávou z pekáče. Pokud by se nám voda vypařila, ještě trochu vody přidáme, aby se maso nepřipálilo.


Po upečení maso natrháme vidličkou a obalíme ho v naší domácí BBQ omáčce. K masu a omáčce můžeme přilít také výpek z masa, který maso ještě více dochutí. 😊



BBQ OMÁČKA:


Cibuli a česnek nakrájíme najemno a dáme orestovat na trošce oleje ve středním hrnci. Až se nám česnek s cibulí rozvoní, přisypeme mletou papriku, trochu chilli (záleží na vaší chuti) a necháme ještě chvíli restovat. Poté podlijeme konzervou krájených rajčat, rajčatovým protlakem, přidáme hořčici, worcestr, třninový cukr, skořici, osolíme, opepříme a zakápneme trochou citrónové šťávy. Omáčku promícháme a necháme na mírném plameni probublávat 30 minut. Občas omáčku promícháme, aby se nám nepřipalovala. Nakonec ještě dle potřeby dochutíme.


COLESLAW SALÁT:


1/4 hlávky bílého zelí omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo, totéž uděláme s jablkem. Cibuli nakrájíme na tenké plátky a přihodíme k zelí. Vše smícháme v míse se zakysanou smetanou, jogurtem a hořčicí. Nakonec salát osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a pořádně promícháme.


DOMÁCÍ MAJONÉZA:


Mléko a olej v poměru 1:2 ušleháme ve vysoké nádobě ponorným tyčovým mixérem, dokud nám směs nezhoustne. Pokud by byla majonéza stále moc řídká, přilijeme trochu oleje. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, pepřem, trochou hořčice, pár kapkami octa a citrónové šťávy a pro dochucení přidáme i nasekané bylinky (bazalku, oregano, petrželku...).


DOKONČENÍ:


Burgerové bulky rozkrojíme a každou část potřeme naší domácí majonézou. Poté na spodní část bulky dáme coleslaw salát, na něj položíme pořádnou porci trhaného masa smíchaného s BBQ omáčkou, na maso můžeme přidat ještě trochu coleslawu a plátek nakládané okurky. Přiklopíme druhou půlkou bulky a celý burger propíchneme špejlí, aby se nám burger lépe jedl a nerozpadl se.


Burger podáváme nejlépe s domácími hranolkami a se zbytkem coleslawu, který můžeme naservírovat vedle do mističek. Pokud vám zbyde i nějaké maso, naservírujte ho také vedle k burgeru do mističky.


Věřím, že si skvěle pochutnáte! Dobrou chuť💋


Umaštěným rukám a pusám NA-ZDAR!🤤









154 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com