Šárka Červinková
Borůvková buchta s ořechovou drobenkou

Krásný letní den přátelé!🌞 Doufám, že si všichni užíváte léto a teplé dny na maximum.😊 Já si naše české léto užívám moc! Nejvíce času trávím venku, s přítelem a s rodinou. O víkendu nám vždy upeču něco sladkého k ledovému kafi, a pak si vše vychutnáváme na zahradě.🍰 Tuhle buchtu jsem prvně pekla minulý týden na chatu, kam jsme vyrazily s holkama a všem moc chutnala. Proto jsem nám jí upekla znovu i teď na víkend a opět měla obrovský úspěch.🤩 Co jsem si nejvíc zamilovala, je ořechová drobenka, kterou teď cpu snad na každou buchtu.😁 Klasickou drobenku na koláčích jsem nikdy moc nemusela, ale tahle ze směsi ořechů, másla, medu a vloček je opravdu geniální a na buchtách nebo koláčích má vyraznou chuť, která podtrhe ještě tu chuť kyselého ovoce.🥰 Jelikož máme doma přebytek borůvek, upekla jsem buchtu borůvkovou. Dá se však použít i jiné ovoce (rybíz, maliny, ostružiny...). Záleží na vaší chuti.❤
Co budeme potřebovat:
Na těsto
1 hrnek pomletých ovesných vloček
1 hrnek špaldové hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku třtinového cukru
Špetka skořice
2 vejce
1 bílý jogurt (180 g)
1/2 hrnku mléka
1/3 hrnku oleje (použila jsem řepkový)
Na drobenku:
35 g másla
80 g ořechů dle chuti ( já dala 40 g vlašských, 40 g mandlí)
Hrst ovesných vloček
1 pl medu
300 g borůvek
Postup:
Vločky umeleme v mixéru na mouku. Do mísy nasypeme všechny suché suroviny a poté k nim přidáme ty mokré.😁 Vše umícháme v hladké těsto. Hotové těsto nalijeme na olejem vymazaný plech nebo pekáč.
Na drobenku si rozehřejeme máslo v rendlíku. Poté k němu přidáme rozmixované nebo drcené ořechy (je to na vás, jak moc si je namelete), lžíci medu nebo cukru a hrst ovesných vloček. Rukou vytvoříme drobenku.
Na těsto nasypeme rovnoměrně borůvky, které zasypeme nakonec drobenkou.
Buchtu pečeme na 175 stupňů 20-25 minut. Během pečení buchtu kontrolujeme, drobenka se může připálit.
Pokud máte rádi více sladké, můžete buchtu před podáváním ještě pocukrovat.😊
Dobrou chuť💋

