Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Asijský salát s kuřecím masem a rýžovými nudlemi


Krásný den, dnes mám pro vás trochu netradiční recept. Asijská jídla jsem si velmi oblíbila, a to převážně ta vietnamská.🥗 Nějakou dobu jsem měla brigádu ve vietnamském bistru, kde jsem měla možnost ochutnávat tradiční jídla této kuchyně a zaměřit se na suroviny, které se v ní objevují. Doma všichni milujeme známé bun bo nam bo, neboli teplý salát s hovězím masem a rýžovými nudlemi. Tímto jídlem jsem se vlastně i inspirovala. Chtěla jsem udělat něco podobného, stejně tak dobrého, ale v trochu jiném kabátku. Důležitou roli v těchto salátech hraje zálivka, já ke kuřecímu masu zvolila sladko kyselou omáčku, která se k celému jídlu perfektně hodí. Určitě vám toto jídlo zachutná a oblíbíte si ho i díky jeho jednoduché a rychlé přípravě. 🤩👌



Co budeme potřebovat:


Na cca 4 porce:

  • 350 - 400 g kuřecích prsou

  • 300 g rýžových nudlí vermicelli

  • 2 čl rybí omáčky

  • 2 čl řepkového oleje

  • Pepř

  • Čerstvý zázvor

  • 2 stroužky česneku

  • Hlávkové zelí bílé

  • 2 mrkve

  • 1 salátová okurka


Na zálivku:

  • Sójová omáčka

  • med nebo javorový sirup

  • Šťáva z limety


Na dokončení:

  • Chilli dle chuti

  • Sezamové semínko

  • Arašídy

  • Pražená cibulka

  • Čerstvé bylinky (koriandr, bazalka, petrželka...)

  • Chilli omáčka Sriracha


Postup:


Nejprve si naložíme maso. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Maso ochutíme 2 lžícemi rybí omáčky, pepřem a přelijeme 2 lžícemi řepkového oleje. K masu přidáme na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájený zázvor (stačí kousek o velikosti palce). Maso takto necháme chvíli marinovat.


Mezitím si nakrájíme hlávkový salát najemno, nastrouháme nahrubo mrkev a oloupanou salátovou okurku.


Dáme vařit vodu na rýžové nudle a uvaříme je dle návodu na obalu.


Na plotně si rozehřejeme pánev. Na rozžhavenou pánev přendáme naložené maso a restujeme cca 7 minut.


Nakonec připravíme zálivku. Já připravuji zálivku pro každého zvlášť, proto si připravíme 4 mističky (pro každou porci jednu). Do každé mističky dáme 1 polévkovou lžíci medu nebo javorového sirupu (můžete použít i sirup agávový nebo čekankový, zkrátka jaký máte doma), poté přidáme lžíci a půl sójové omáčky a pár kapek limetkové šťávy. Zálivku pořádně promícháme.


Připravíme si hluboké mísy na servírování. Na dno každé mísy dáme uvařené rýžové nudle. Poté na nudle přidáme námi připravenou zeleninu a orestované maso. Celý pokrm následně posypeme arašídy, smaženou cibulkou, sezamovým semínkem a nasekanými bylinkami. Pokud máte rádi jídlo ostřejší, můžete použít i chilli.


Jídlo servírujeme se zálivkou zvlášť. Každý si před konzumací celý pokrm přelije zálivkou a může se pustit do jídla. 😊


Doporučuji salát dochutit chilli omáčkou Sriracha.👌


Dobrou chuť💋



100 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše