Šárka Červinková
Asijský salát s kuřecím masem a rýžovými nudlemi

Krásný den, dnes mám pro vás trochu netradiční recept. Asijská jídla jsem si velmi oblíbila, a to převážně ta vietnamská.🥗 Nějakou dobu jsem měla brigádu ve vietnamském bistru, kde jsem měla možnost ochutnávat tradiční jídla této kuchyně a zaměřit se na suroviny, které se v ní objevují. Doma všichni milujeme známé bun bo nam bo, neboli teplý salát s hovězím masem a rýžovými nudlemi. Tímto jídlem jsem se vlastně i inspirovala. Chtěla jsem udělat něco podobného, stejně tak dobrého, ale v trochu jiném kabátku. Důležitou roli v těchto salátech hraje zálivka, já ke kuřecímu masu zvolila sladko kyselou omáčku, která se k celému jídlu perfektně hodí. Určitě vám toto jídlo zachutná a oblíbíte si ho i díky jeho jednoduché a rychlé přípravě. 🤩👌
Co budeme potřebovat:
Na cca 4 porce:
350 - 400 g kuřecích prsou
300 g rýžových nudlí vermicelli
2 čl rybí omáčky
2 čl řepkového oleje
Pepř
Čerstvý zázvor
2 stroužky česneku
Hlávkové zelí bílé
2 mrkve
1 salátová okurka
Na zálivku:
Sójová omáčka
med nebo javorový sirup
Šťáva z limety
Na dokončení:
Chilli dle chuti
Sezamové semínko
Arašídy
Pražená cibulka
Čerstvé bylinky (koriandr, bazalka, petrželka...)
Chilli omáčka Sriracha
Postup:
Nejprve si naložíme maso. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Maso ochutíme 2 lžícemi rybí omáčky, pepřem a přelijeme 2 lžícemi řepkového oleje. K masu přidáme na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájený zázvor (stačí kousek o velikosti palce). Maso takto necháme chvíli marinovat.
Mezitím si nakrájíme hlávkový salát najemno, nastrouháme nahrubo mrkev a oloupanou salátovou okurku.
Dáme vařit vodu na rýžové nudle a uvaříme je dle návodu na obalu.
Na plotně si rozehřejeme pánev. Na rozžhavenou pánev přendáme naložené maso a restujeme cca 7 minut.
Nakonec připravíme zálivku. Já připravuji zálivku pro každého zvlášť, proto si připravíme 4 mističky (pro každou porci jednu). Do každé mističky dáme 1 polévkovou lžíci medu nebo javorového sirupu (můžete použít i sirup agávový nebo čekankový, zkrátka jaký máte doma), poté přidáme lžíci a půl sójové omáčky a pár kapek limetkové šťávy. Zálivku pořádně promícháme.
Připravíme si hluboké mísy na servírování. Na dno každé mísy dáme uvařené rýžové nudle. Poté na nudle přidáme námi připravenou zeleninu a orestované maso. Celý pokrm následně posypeme arašídy, smaženou cibulkou, sezamovým semínkem a nasekanými bylinkami. Pokud máte rádi jídlo ostřejší, můžete použít i chilli.
Jídlo servírujeme se zálivkou zvlášť. Každý si před konzumací celý pokrm přelije zálivkou a může se pustit do jídla. 😊
Doporučuji salát dochutit chilli omáčkou Sriracha.👌
Dobrou chuť💋
