Šárka Červinková
Teplý quinoa salát s balkánským sýrem

Vítám vás tu poprvé v tomto roce!😊 Jak jinak začít tento rok, než něčím zdravým? Prvním receptem tohoto roku je proto inspirace na zdravý oběd či večeři. Určitě si mnoho z vás dalo předsevzetí, že se o své tělo budete lépe starat a dopřávat mu plnohodnotná jídla, po kterých nebudete hladovět a dodáte tak tělu potřebnou energii. ☺ A tenhle salát z quinoy je přesně to, co vaše tělo potřebuje.
Co budeme potřebovat:
100 g quinoy dianacompany Jarní cibulka (2 natě)
1 stroužek česneku 1/2 menší cukety 5 cherry rajčátek 1/2 červené papriky 5 kusů sušených rajčat dianacompany 1/2 jablka Pár kapek citrónové šťávy Sůl Pepř Bylinky Balkánský sýr

Postup:
Quinou pořádně propláchneme přes síto, abychom se zbavili její hořkosti. Poté ji dáme vařit na mírný plamen do osolené vody v poměru 2 díly vody na 1 díl quinoy. Vaříme cca 15 minut, dokud není quinoa měkká. Dáváme přitom pozor, aby se nám nepřipalovala a případně přilijeme vodu.
Na olivovém oleji orestujeme jarní cibulku (pouze nakrájenou bílou tvrdší část), nadrobno nasekaný česnek, cuketu, cherry rajčátka a papriku. Osolíme, opepříme a přidáme směs bylinek (může být i koření na grilovanou zeleninu). Restujeme tak 5 minut, poté přidáme na kousíčky nakrájená sušená rajčata a zelenou část jarní cibulky.
Uvařenou quinou smícháme se zeleninou, zakápneme citrónovou šťávou, přidáme na kostičky nakrájené jablko a nadrobený balkánský sýr dle chuti. Kus sýru si ještě necháme na posypání.
Podáváme teplé ideálně s nějakým zeleninovým salátkem. Nakonec celý salát posypeme balkánským sýrem a můžeme se do něj pustit. 😊
Ideální jídlo s sebou do krabičky do práce, do školy nebo na cesty.
Dobrou chuť💋
