Šárka Červinková
Ricottová mramorová bábovka
Aktualizováno: 16. 1. 2021

Bábovka na všechny způsoby je vždy ideální volbou pro rychlý dezert ke kafi. U nás doma dost frčí. Často pečeme makovou nebo ořechovou. Já dnes trošku náš recept poupravila do zdravější verze a přidala do bábovky ricottu, díky které je bábovka vláčnější a plná bílkovin😊 No a čokoláda je taková třešnička na dortu😍 U nás se po ní jen zaprášilo!🤤
Co budeme potřebovat:
200 g špaldové celozrnné mouky
2 vejce
100 g třtinového cukru
200 g ricotty (1 balení)
50 ml oleje (řepkový, kokosový...)
1/2 balení prášku do pečiva
150 ml mléka
1 pl holandského kakaa
Dle chuti: Vysokoprocentní čokoláda Trocha vody Ořechy
Postup:
Vejce vyšleháme společně s cukrem do pěny. Poté přidáme ricottu, olej, a mléko. Suroviny společně promícháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a smícháme v hladké těsto.
Formu na bábovku vytřeme olejem a vysypeme moukou.
3/4 těsta vlijeme do formy. Zbytek těsta smícháme s kakaem a nalijeme na světlou vrstvu.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 50 minut.
Před vyndáním zkontrolujeme špejlí, zda se těsto nelepí.
Bábovku necháme vychladnout.
Před vyklopením si pomůžeme nožem a odlepíme jím bábovku od stěn formy, aby se nám lépe vyklápěla. Opatrně vyklopíme.
Čokoládu nalámeme na kostičky a přilijeme k ní trošku převařené horké vody. Nad vodní lázní při stálém míchání necháme rozpustit.
Čokoládou polijeme bábovku. Můžeme dozdobit ořechy. Já použila mleté vlašské ořechy a celé mandle.
Podávat můžeme ihned.
Dobrou chuť💋
