Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Jablečný koláč ze špladové mouky (veganský)


Podzim ještě stále pokračuje a zima ještě zcela nepřišla. Předtím, než se vrhneme na pečení cukroví, užijeme si chvilku podzimní pohody s čajem a jablečným koláčem s vůní skořice a oříšků. Co vy na to? Není přeci kam spěchat 😊☕

Recept je vhodný i pro vegany!☺

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

200 g špaldové celozrnné mouky

50 g ovesných vloček

50 g loupaných mandlí/mandlové mouky

80 g třtinového cukru

80 ml kokosového oleje

10 lžic studené vody

Špetka soli

Na jablečnou náplň:

5 jablek

4 pl medu

1 čl skořice

Hrst rozemletých vlašských ořechů 

Šťáva z 1/2 citrónu

2 pl kukuřičného škrobu/vanilkového pudingu pro neveganskou variantu

Špetka soli

Postup:

Ovesné vločky rozmixujeme na mouku a smícháme je se špaldovou moukou. Mandle rozmixujeme také na mouku a přidáme k sypké směsi. Dále přidáme třtinový cukr, špetku soli,  rozpuštěný kokosový olej a 10 polévkových lžic studené vody. V robotu nebo rukou vypracujeme pružné těsto, které by se nemělo lepit. Podle potřeby přidejte ještě mouku nebo vodu. 

Zpracované těsto dáme odležet alespoň na 30 minut do lednice.

Mezitím si připravíme jablečnou náplň.

Jablka oloupeme, překrojíme napůl, vypeckujeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Jablka hodíme do hrnce společně se 4 polévkovými lžícemi medu, lžičkou skořice, šťávou z půlky citrónu, hrstí rozemletích vlašských ořechů, 2 lžícemi kukuřičného škrobu a špetkou soli. Promícháme a necháme na mírném plameni povařit asi tak 5 minut, aby se nám jablka krásně provoněla a změkla. Chvilkama promícháváme, aby se nám jablka nepřipalovala.

Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme ho na 2 poloviny a 1 polovinu uválíme v tenký plát na pomoučněné ploše. Těsto musí být o něco větší než je naše forma. Formu si vymažeme kokosovým olejem vysypeme trochou mouky a vtlačíme do ní těsto. Přesahující okraje odřízneme. 

Zbylé těsto také uválíme a nakrájíme na 2 cm široké pruhy.

Jablečnou směs vlijeme do formy s těstem. Na vrch můžeme nasypat ještě kousky vlašských ořechů.

Pruhy, které jsme z těsta vykrájeli, pokládáme na koláč a proplétáme, aby nám vznikla mřížka. Přečuhující konce odkrojíme a pokud nám zbyde ještě nějaké těsto, můžeme z něj vykrájet nějaké lístečky, kterými ozdobíme mřížku koláče.

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 50 minut.

Koláč je po upečení křupavější, nechte ho vychladnout a po vychladnutí podávejte nebo můžete počkat do druhého dne, kdy těsto povolí a je vláčnější.

Dobrou chuť💋

#Ořechy #Veganské #Pečení #Sladké #Dezerty #Ovoce

46 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com