Šárka Červinková
Mrkvový krém s kokosovým mlékem
Aktualizováno: 4. 3. 2020

Polévky a podzim jdou spolu ruku v ruce. Příjemně člověka zahřejou a zasytí.🍜 Dnes jsem si udělala k obědu tenhle mrkvový krém, který je tak trochu na asijský způsob. Místo smetany je zjemněn kokosovým mlékem a mimo jiné v něm hraje roli i zázvor, kari a muškátový oříšek. Musím říct, že jsme si na polévce všichni moc pochutnali a posoudili jsme, že s kokosovým mlékem je ještě lepší a chutnější jak se smetanou. Navíc je skvělou variantou i pro vegany.😊
Co budeme potřebovat:
1/2 cibule
2 velké mrkve
2 brambory
2 stroužky česneku
Zázvor
1 plechovka kokosového mléka
Kari
Bobkový list
Nové koření
Muškátový oříšek
Sůl
Pepř
Petrželka
Medvědí česnek (pokud máte)
Slunečnicová semínka
Pečivo
Postup:
V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibulku do zlatova. Poté přidáme 1 na jemno nasekaný česnek a nasekaný zázvor (velikosti polštářku palce) a zasypeme trochou kari. Zamícháme.
Dále přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a chvilku orestujeme. Poté zalijeme 1 litrem vody, přidáme 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list a na malé kousky nakrájené brambory. Vaříme cca 30 minut.
Až jsou mrkev a brambory uvařené, odstavíme hrnec z plotny, vyndáme z polévky bobkový list s novým kořením a tyčovým mixérem umixujeme do hladka.
Vrátíme zpět na plotnu a podlijeme polévku kokosovým mlékem. Já použila 3/4 plechovky, ale záleží na vaší chuti, kolik ho tam dáte.😊
Následně polévku dochutíme solí a pepřem. Přidáme prolisovaný česnek a nasekanou petrželku s medvědím česnekem. Do polévky nastrouháme špetku muškátového oříšku. Polévku zamícháme a necháme ještě 5 minut povařit.
Na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka pro výraznější chuť.
Pečivo (houska, chleba nebo bagetka nejlépe 2 dny stará) nakrájíme na kostičky a na kapce oleje osmahneme do křupava.
Polévku nandáme na talíř, posypeme slunečnicovým semínkem, čerstvou peteželkou a krutony.
Dobrou chuť💋

#Hlavníjídlo #Polévka #Slané #Kokos #Oběd #Vegan #Veganské #Zdravé