Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Ovocné košíčky z křehkého špaldového těsta

Aktualizace: kvě 9


Čeká vás nějaká oslava nebo návštěva a rádi byste své hosty překvapili něčím jiným než dortem? Co takhle připravit sladké jednohubky, díky kterým se vyhnete krájení dortu a každý host jich bude moci spořádat, kolik bude chtít. A že zmizí v cuku letu! ☺

Co budeme potřebovat:

Na cca 30 košíčků

100 g másla

200 g špaldové mouky

2 žloutky

50 g třtinového moučkového cukru

Špetka citrónové kůry

Vanilkové aroma

Na krém

1 balení ricotty

200 ml 30% šlehačky ke šlehání

1 ztužovač šlehačky

Na ozdobení

Ovoce

Máta

+ ovocná marmeláda na potření báboviček (já použila rybízovou marmeládu Samet od Schwartau)

Postup:

V míse smícháme mouku společně s třtinovým moučovým cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo a prsty nebo v robotu vytvoříme drobenku (musíme pracovat rychle, aby se nám máslo úplně nerozpustilo). Poté přidáme žloutky a pár kapek vanilkového aroma a zpracujeme v hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit alespoň na 30 minut do lednice.

Mezitím si připravíme formičky. Já použila formičky na bábovičky, ale můžete použít i formy na muffiny. Formičky si vymažeme olejem a položíme na plech.

Z těsta vždy urthneme kousek a vytvoříme malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky tak, aby byl ve středu ďůlek.

Pečeme na 160 stupňů do zlatova asi 15 minut.

Po upečení košíčky vyklepneme a necháme vychladnout.

Smetanu vyšleháme společně se ztužovačem (nevyšleháme jí úplně do tuha). K polotekuté šlehačce přidáme ricottu a trochu moučkového třtinového cukru a ušleháme do pevného krému. 

Bábovičky potřeme marmeládou a pomocí cukrářského pytlíku naplníme krémem.

Ozdobíme ovocem, které máme rádi. Nejlépe zvolit nějaké malé - borůvky, maliny, rozrkojenou jahodu, hroznové víno... Můžeme použít i lístky máty. 😊

Dobrou chuť💋

#Sladké #Pečení #Ovoce #Dezerty

281 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com