Šárka Červinková
Ovocné košíčky z křehkého špaldového těsta
Aktualizováno: 17. 9. 2021

Čeká vás nějaká oslava nebo návštěva a rádi byste své hosty překvapili něčím jiným než dortem? Co takhle připravit sladké jednohubky, díky kterým se vyhnete krájení dortu a každý host jich bude moci spořádat, kolik bude chtít. A že zmizí v cuku letu! ☺
Co budeme potřebovat:
Na cca 30 košíčků
100 g másla
200 g špaldové mouky
2 žloutky
50 g třtinového moučkového cukru
Špetka citrónové kůry
Vanilkové aroma
Na krém
1 balení ricotty/mascarpone
200 ml 30% šlehačky ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
Na ozdobení
Ovoce
Máta
+ ovocná marmeláda na potření báboviček (já použila rybízovou marmeládu Samet od Schwartau)
Postup:
V míse smícháme mouku společně s třtinovým moučovým cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo a prsty vytvoříme drobenku (musíme pracovat rychle, aby se nám máslo úplně nerozpustilo). Poté přidáme žloutky a pár kapek vanilkového aroma a zpracujeme v hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit alespoň na 20 minut do lednice.
Mezitím si připravíme formičky. Já použila formičky na bábovičky, ale můžete použít i formy na tartaletky. Formičky si vymažeme olejem a položíme na plech.
Vezmeme si kousek těsta a vytvoříme z něj malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky tak, aby byl ve středu ďůlek.
Pečeme na 160 stupňů do zlatova asi 15 minut.
Po upečení košíčky vyklepneme a necháme vychladnout.
Smetanu vyšleháme společně se ztužovačem (nevyšleháme jí úplně do tuha). K polotekuté šlehačce přidáme ricottu nebo mascarpone a trochu moučkového třtinového cukru a ušleháme do pevného krému.
Bábovičky potřeme marmeládou a pomocí cukrářského pytlíku naplníme krémem.
Ozdobíme ovocem, které máme rádi. Nejlépe zvolit nějaké malé - borůvky, maliny, rozrkojenou jahodu, hroznové víno... Můžeme použít i lístky máty. 😊
Dobrou chuť💋
