Šárka Červinková
Ricottový koláč s ostružinami

V lese nebo na zahrádce určitě ostružiny v tomhle okamžiku najdete. Většinou kyselé, občas se poštěstí a najdou se i sladké. Pokud je neradi ujídáte jen tak samotné, určitě z nich zkuste něco upéct. Například v tomhle koláči z ricotty krásně vynikne jejich nakyslá chuť a pochutnáte si tak na nich o něco více! :)
Co budeme potřebovat:
200 g celozrnné mouky
2 kelímky ricotty (400 g)
2 vejce
70 g třtinového cukru
1 PL kokosového oleje
1 prášek do pečiva
Špetka skořice
Vanilkové aroma
1 hrnek ostružin (čerstvých/mražených)
Hrst mandlových plátků
Postup:
Vejce vyšleháme společně s třtinovým cukrem. Poté přidáme kokosový olej (rozpuštěný), pár kapek vanilkového aroma a ricottu a společně promícháme. Vedle v míse smícháme suché ingredience a přidáme je k těstu. Vznikne hustší těsto, do kterého vmícháme 1/2 hrnku ostružin.
Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Koláč posypeme zbytkem ostružin, plátky mandlí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 60 minut. Před vyndáním z trouby propíchneme špejlí, zda se na ní těsto nelepí.
Koláč je krásně vláčný díky ricottě. Před podáním si ho můžete ještě posypat třtinovým moučkovým cukrem (rozmixuju v mixéru hrubý třtinový).
Dobrou chuť💋
