Šárka Červinková
Karbanátky z červené řepy s odlehčeným bramborovým salátem

Řepa je surovinou, ze které se dá připravit mnohi jídel a zároveň má velmi blahodárné účinky pro naše tělo. Obsahuje důležité látky a vitamíny, slouží jako prevence proti rakovině, má detoxikační účinky, podporuje činnost mozku, dodává pružnost a lesk našim vlasům, pleti a dokonce vyvolává optimističtější náladu. Léčivých účinků je celá řada, takže proto bychom řepu měli zařazovat do našeho jídelníčku častěji.
Pokud nejíte maso a nebo si nějaký den chcete udělat bezmasé jídlo, připravila jsem pro vás řepné karbanátky pečené v troubě a k nim senzační bramborový salát se zakysanou smetanou a zeleninou. Karbanátky ale můžete použít například i do burgerů místo masa, nebo jako svačinku do krabičky s sebou do práce nebo do školy. 😊
Co budeme potřebovat:
Na karbanátky (8 kusů)
2 střední červené řepy
2 vejce
1 hrnek jemných ovesných vloček
1 menší cibule
3 stroužky česneku
Tymián
Petrželka
Sůl
Pepř

Na bramborový salát (cca 3 porce):
400 g malých brambor
1 červená paprika
1 menší červená cibule
1 jarní cibulka
2 nakládané okurky
2 lžíce zakysané smetany
Bylinky (tymián, bazalka, pažitka..)
Sůl
Pepř
Pár kapek citrónové šťávy

Postup:
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nadrobno. Přidáme vejce, ovesné vločky, prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli nadrobno, osolíme, opepříme a přidáme nasekané bylinky. Zpracujeme těsto a necháme ho na půl hoďky odstát, aby se nám nasály vločky.
Z těsta tvoříme placičky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Placičky pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
Omyté brambory i se slupkou vaříme v osolené vodě. Uvařené brambory nakrájíme na asi 1 cm plátky. V míse smícháme brambory s nakrájenou paprikou, cibulí, jarní cibulkou a okurkami. K salátu přidáme 2 lžíce zakysané smetany, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a zakápneme citronem. Salát opatrně promícháme.
Placičky podáváme se studeným bramborovým salátem posypaným čerstvou pažitkou.
Dobrou chuť💋
