Šárka Červinková
Ořechová roláda s jahodama
Aktualizováno: 15. 4. 2020

Úkol zněl jasně: "Upeč něco s vlašskými ořechy". Takový úkol jsem dostala od švagra, který slavil tenhle víkend svátek. Jelikož jsem teď už několikrát po sobě pekla samé dorty, napadlo mě udělat nějakou změnu a místo dortu upéct roládu. Ani byste nevěřili, jaký měla tahle roláda úspěch.❤ Vždycky mě tyhle spokojené výrazy a zmizení mého výtvoru rychlostí blesku taak potěší. 😀 A určitě tahle roláda udělá radost vám i každému, kdo ji ochutná.😊
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
4 vejce
3 pl medu/jiného sladidla
3 pl odtučněného tvarohu
1 odměrka proteinu
50 g rozemletých vlašských ořechů
1/2 prášku do pečiva
Pár kapek vanilkového extraktu
Na krém:
600 g ricotty (můžete použít i mascarpone nebo půl napůl)
Sladidlo dle chuti (med, moučkový třtinový cukr)
Kapka vanilkového aroma
Hrst vlašských ořechů
Jahody na ozdobení, lístky máty
Postup:
Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
Oddělíme od sebe žloutky s bílky a z bílků vyšleháme nadýchaný sníh.
Žloutky rozmixujeme společně s cukrem/medem a tvarohem. Poté přidáme zbylé ingredience a sníh z bílků. Pořádně promícháme.
Na plech s pečícím papírem rozprostřeme rovnoměrně těsto, aby bylo na každé straně stejně silné. (Snažíme se vytvořit obdélníkový tvar)
Dáme péct na 20 - 25 minut.
Hotový plát i s pečícím papírem srolujeme, aby se nám po vychladnutí nepotrhal a necháme vychladnout.
Na krém si smícháme ricottu nebo mascarpone společně se sladidlem, kapkou vanilkového extraktu a přidáme hrst nasekaných vlašských ořechů.
Vychladlou roládu sundáme opatrně z pečicího papíru. Potřeme ji krémem (trochu krému si necháme i na vrch rolády). Na krém poklademe plátky jahod a srolujeme.
Vršek rolády potřeme zbylým krémem a dozdobíme jahodami, ořechy a lístky máty.
Roládu dáme ztuhnout alespoň na hodinu do lednice.
Dobrou chuť💋

