Šárka Červinková
Šlehačkový dort se slaným karamelem

Na narozeniny se kalorie nepočítají... nebo tak nějak to je, že? 😀
Tentokrát narozeniny slavila moje mamka, a tak jsem upekla speciální dort přímo pro ní. Jelikož je nesmírným milovníkem karamelu, nesměl v tomhle dortu chybět. No a spojení šlehačky, mascarpone a nadýchaného piškotového korpusu, to zní jako jedna velká sladká báseň.
Takže jestli někdo z vašich blízkých v brzké době něco slaví, určitě s tímhle dortem uděláte velkou parádu! Za nás doma má jedničku s hvězdičkou. 😊
Co budeme potřebovat:
Na korpus
5 vajec
200 g třtinového cukru
250 g celozrnné mouky/špaldové (můžete použít i hladkou pšeničnou)
10 pl horké vody
1 prášek do pečiva
Pár kapek vanilkového aroma
Na krém
400 ml smetany ke šlehání (nejméně 30%)
2 ztužovače do šlehačky
250 g mascarpone
Třtinový cukr moučka dle chuti
Pár kapek vanilkového aroma
Na slaný karamel:
200 g třtinového cukru
50 g másla
100 ml smetany na šlehání
Špetka soli
Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme společně s cukrem do hladké pěny. Ke žloutkům přidáme 10 polévkových lžic převařené teplé vody a promícháme. Dále přidáme mouku, prášek do pečiva, vyšlehané bílky a pár kapek vanilkového aroma. Pořádně promícháme.
Dortovou formu vytřeme koksovým olejem nebo máslem a nalijeme do ní těsto.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut. Před vyndáním vždy propíchněte špejlí, jestli se těsto na špejli nelepí.
Na karamel dáme do hrnce rozehřát třtinový cukr. Cukr rozehříváme na mírném plameni a promícháváme vařečkou. Až se nám všechen cukr rozpustí, přidáme na kostičky nakrájené máslo a pořádně promícháme metličkou. Dále přilijeme smetanu a pořádně promícháme (karamel mírně ztvrdne, nebojte se, na rozehřáté plotýnce ho umícháme do tekutého stavu). Nakonec přidáme špetku soli a ještě promícháme.
Hotový karamel přelijeme do zavařovačky nebo jiné nádoby na vychlazení.
Na krém musíme jít opatrně, aby se nám šlehačka nezdrcla. Nejlépe si vyšleháme každou šlehačku zvlášť. 200 g šlehačky vyšleháme s 1 balením ztužovače a trochou moučkového cukru. Používám ruční šlehač a do požadované hustoty nakonec použiju metličku. Toto zopakujeme i s druhou várkou šlehačky. Nakonec šlehačky spojíme s mascarpone a ještě ručně opatrně promícháme. Přidáme pár kapek vanilkového aroma.
Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 části. Vypouklý vršek případně seřízneme do roviny. Jednotlivé korpusy promažeme krémem a polijeme karamelem. Karamel nedáváme úplně do krajů, aby nám nevytekl. Takto postupujeme u každé vrstvy. Nakonec celý dort pokryjeme zbytkem krému, zahladíme a ze zbytku karamelu uděláme "stékance". Na stékance použijeme nejlépe zdobící tubu.
Dort dozdobíme podle fantazie. Můžeme použít jahody, maliny, oříšky a mátu.
Dobrou chuť💋


