Šárka Červinková
Teplý salát z černé čočky se zeleninou, cizrnou a balkánským sýrem

Asi jste si všimli, že už jsem nějakou dobu nepřidala žádné masité jídlo. Je to tím, že přes týden, kdy chodím do školy a jsem v Olomouci si obědy převážně vařím sama a nějak jsem se naučila připravovat si tu spíše jídla bez masa, jelikož když jsem doma, máme maso skoro pořád. Proto přes týden na maso už ani nemám chuť a snažím se vymýšlet vegetariánské pokrmy, které jsem si poslední dobou opravdu zamilovala!
Třeba tento pokrm z černé čočky. Znáte černou čočku? Zkoušeli jste si jí doma připravit? Já jí jedla vždy jen v restauracích a tentokrát jsem si jí připravila konečně i doma. :)
Černá čočka beluga je luštěninou jako každá jiná čočka, ale přesto je jiná! Má jemně oříškovou chuť, člověka nenadýmá, nemusí se před vařením namáčet a ani se vám nerozvaří. Hodí se skvěle k rybám nebo třeba takhle do různých salátů. Já si jí vážně zamilovala a věřím, že si jí zamilujete taky!
Co budeme potřebovat:
na cca 2 porce:
200 g černé čočky beluga
60 g cizrny z konzervy
1/2 cukety
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1/2 červené papriky
pár cherry rajčat
olivy, pokud máte rádi
sojová omáčka
olivový olej
Šťáva z limety
sůl
pepř
koření na grilovanou zeleninu
chilli
Bylinky
Balkánský sýr
Postup:
Černou čočku uvaříme v neosolené vodě dle návodu (asi 20 minut).
Na olivovém oleji orestujeme cibuli s česnekem. Až nám cibulka mírně zkaramelizuje, přidáme nakrájenou cuketu s paprikou. Okořeníme směsí na grilovanou zeleninu, přidáme pepř, chilli, zakápneme trochou sojové omáčky a restujeme asi 5 minut.
Poté přidáme cizrnu a cherry rajčátka.
Pokud se nám zelenina připaluje, podlijeme jí trochou vody.
Nakonec přidáme olivy, celou směs osolíme, zakápneme limetovou šťávou a smícháme s uvařenou čočkou.
Čočkový salát podáváme s balkánským sýrem a nejlépe ještě s čerstvými bylinkami (koriandr, bazalka...). Já je bohužel neměla, ale určitě by jídlu dodaly ještě lepší chuť. :)
Dobrou chuť💋


#Bezlepku #Zdravé #Cuketa #Slané #Zelenina #Hlavníjídlo #Bezmasa #Oběd