Šárka Červinková
Estonský kringel (skořicový věnec)

Tenhle dezert připomíná svou chutí i svou vůní trdleník. Kynuté těsto, skořice, máslo, cukr... tohle všechno, jen pozměněné do zdravější verze, kterou si určitě zamilujete. Tenhle věneček vám provoní celý dům a nejlepší je ještě teplý ke kávě. My jsme to tak dnes udělali s přítelem a půlka byla pryč, ani jsme se nenadáli :D Museli jsme se hodně krotit, aby nepadla i ta druhá půlka.. :D
Tak se do něj pusťme.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
300 g hladké špaldové mouky
150 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 žloutek
2 pl kokosového cukru
25 ml kokosového oleje
Špetka soli
Skořicová náplň:
50 g ghí másla
50 g kokosového cukru
3 čl skořice
Mleté vlašské ořechy, plátky mandlí
Postup:
Mléko dáme ohřát, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1 lžičku cukru a promícháme. Zasypeme trochou mouky a necháme alespoň na 10 minut na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme nejdříve suché ingredience a poté přidáme vše ostatní i s kváskem. Zpracujeme nelepivé těsto, které necháme alespoň na 1 hodinu kynout.
Mezitím si připravíme náplň. Ghí máslo necháme rozpustit a smícháme společně s cukrem a skořicí.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a vyválíme. Vyválené těsto potřeme po celé ploše skořicovou náplní a pokud chcete, můžete ho posypat ještě mletými vlašskými ořechy.
Těsto zabalíme jako roládu a rozřízneme po celé délce (kousek necháme nerozkrojený). Následně jednotlivé pruhy spleteme jako cop, který spojíme a vytvoříme věnec. (viz fotky dole)
Věnec přendáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 20-25 minut na 180 stupňů.
Hotový věnec necháme vychladnout a podáváme nejlépe ještě vlažný.
Skvělý s teplým mlékem a nebo kávou :)
Dobrou chuť💋






