- Šárka
Hovězí mini burgery s domácími bulkami a BBQ omáčkou

Burgery, kdo by je nemiloval!❤ Ještě když jsou z kvalitního masa a s domácí bulkou! Ať už masožravec, vegetarián či dokonce vegan,každý si u burgerů přijde na své. Já miluju ty s kvalitním masem a dobrou křupavou bulkou. Jediný, co mi vždycky dělá problém, je jejich pojídání. Opravdu jsem dodnes nepřišla na způsob, jak burger sníst, aniž by se mi celý nerozpadl. Holt svojí pusu nedokážu natolik otevřít, abych si ukousla pořádnej kus dlabance 😀 A teď jsem vlastně tenhle "little big problem" vyřešila! Mini burgery se dají totiž sníst bez problému i jaksi "na dámu" 😀 Navíc si člověk nemusí dát jenom jeden, že jo.. ☺ Já tyhle mini burgeříky dělala na narozeninovou oslavu ale určitě je to skvělej nápad i na silvestrovskou party, která se nám pomalu blíží ☺
Receptem na domácí bulky jsem se inspirovala na webu www.kitchenette.cz, jen jsem z výsledného množství těsta tvořila menší bochánky.
Co budeme potřebovat:
Na bulky:
lžíce sušeného droždí
1/2 hrnku/ 120 ml teplé vody
1/2 hrnku/ 120 ml mléka
1 velké šťastné vejce
2 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mořské soli
3 hrnky / 375 g hladké mouky (já použila 2 hrnky celozrnné mouky)
rozšlehané vejce na pomazání
sezamové semínko na posypání
Na BBQ omáčku:
250 g rajčatového pyré nebo nakrájených rajčat
1 ks středně velké cibule
1 ks stroužku česneku
1 lžičku hořčice
2-3 lžíce olivového oleje
1 lžička citrónové šťávy
1 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
pepř podle chuti
Trochu soli
chilli dle chuti, pokud omáčku chcete pikantní
Na maso:
500 g mletého hovězího masa
1 pl worcestrové omáčky
2 pl hořčice (plnotučné/krémžské)
Sůl
Pepř
Tymián
Na dozdobení:
Rajčata
Červená cibule
Polníček
Sýr gouda
Kyselá okurka
Postup:
Do velké mísy dáme teplou vodu (nesmí být horká!) spolu s droždím a dobře promícháme, dokud se perfektně nerozpustí. V druhé míse smícháme mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Nyní můžeme obě směsi spojit a přidat mouku, ale ne celý podíl. Vytvoříme řidší těsto, se kterým se lépe pracuje a postupně raději přidáváme více mouky.
Ručně, vařečkou či pomocí robotu těsto zpracujeme, dokud nebude krásně hladké, pružné a stále lehce lepivé, ale na stěny nádoby, ve které pracujeme, se už nebude lepit. Tento proces by měl trvat 10 minut. Těsto necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně hodinu.
Nyní ho vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu, rozdělíme na cca 20 stejných dílu a vytvarujeme hezké pravidelné houstičky, které položíme na pečícím papírem vyložený plech.
Předehřejeme troubu na 185°C/ horkovzdušnou na 165°C. Pro lesklý povrch potřeme bochánky rozšlehaným vejcem.Posypeme semínky a pečeme do zlata přibližně 15 minut.

Pozn. část houstiček jsem nechala jen tak na pojídání k obloženému talíři.
Na BBQ omáčku si nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme na jemné kostičky, následně oloupeme česnek a rozmačkáme ho. Pokud chcete omáčku pikantnější, použijeme i chilli. Mezitím si v pánvi na rozpáleném olivovém oleji podusíme cibuli a česnek, a jakmile cibule chytá barvu, přidáme rajčatové pyré (může být i protlak), citronovou šťávu, cukr, skořici a pro dochucení pepř a sůl. Omáčku vaříme na mírném ohni 15-20 minut, dokud nemá tužší konzistenci, následně necháme vychladnout.
Maso smícháme společně s hořčicí, worcestrovou omáčkou, osolíme, opepříme a přidáme nasekaný čerstvý tymián (může být i sušený). Vytvarujeme placky, které budou větší než naše upečené bulky, jelikož při smažení svůj objem zmenší.
Maso smažíme na olivovém oleji 3 minuty z každé strany.
Teď už jen stačí rozkrojit bulky, pomazat BBQ omáčkou, položit maso, přidat na plátky nakrájenou cibuli, papriku, kyselou okurku, plátek sýru a polníček. Burgery propíchneme špejlí, aby nám dobře držely a můžeme podávat.
Dobrou chuť!💋

