- Šárka
Dort z bílé čokolády a mascarpone

Listopad, pro mě měsíc oslav.🎂 Nejen že slavím já, ale i mé okolí. Proto jsem tenhle měsíc pekla samé dorty. Poprvé jsem zkoušela harlekýn, který všem tak moc chutnal, že jsem ho pekla i na moje narozeniny podruhé a bylo to vlastně poprvé, co jsme neobjednávali dort z kavárny, ale o pečení jsem se postarala já. Na harlekýn už recept máte. Dneska mám pro vás recept na trochu jiný a přesto delikátní dortík, který jsem pekla na oslavu přítelova mamči. A co je na něm nejlepší? Spojení bílé čokolády a mascarpone. MŇAM!❤
Co budeme potřebovat:
Na korpus
3 vejce
100 g třtinového cukru
1 pl kokosového oleje
100 ml převařené vody
250 g celozrnné mouky
1/5 čl sody
1 čl kypřícího prášku
100 g bílého jogurtu
1 pl kakaa
Na krém
100 g bílé čokolády
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany (můžete nahradit mascarpone)
Sladidlo dle chuti
Vanilkové aroma
Jahodová marmeláda + ovoce na ozdobení
Postup:
Vejce rozmixujeme společně s cukrem do hladké pěny. Poté přidáme teplou převařenou vodu (ne horkou!!) a rozpuštěný kokosový olej (také ne horký). Promícháme. Přidáme mouku, sodu na pečení, prášek do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme kakao a bílý jogurt.
Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem, vlijeme do ní těsto a pečeme 40 minut na 180 stupňů.
Na krém rozehřejeme bílou čokoládu. Necháme jí trochu vychladit a smícháme společně s mascarpone a zakysanou smetanou. Dosladíme dle chuti, kápneme trochu vanilkového aroma a dáme ztuhnout do lednice.
Vychladlý korpus rozkrojíme napůl. Spodní díl potřeme jahodovou marmeládou (použila jsem domácí od mamči😊), na marmeládu navrstvíme krém a zbytek krému dáme na vrchní díl. Dort ozdobíme ovocem. Použila jsem jahody, hroznové víno a lístky máty.
Dort necháme nejlépe přes noc ztuhnout v lednici.
Dobrou chuť💋
