Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka

HARLEKÝN


Krásný druhý říjnový den vám všem☺

Jak jste si všimli, na mém blogu najdete převážně zdravější recepty a odlehčenější verze těch "klasických"jídel. Ano, taková jídla mám totiž nejradši ale přece jenom jsem člověk umlsanej a nějakou tu klasiku prostě nahradit nechci, a tak si jí dám takovou, jaká má být!

Tak je tomu i u tradičního dortu harlekýnu. No přiznejte sami, ta chuť je prostě nenahraditelná!❤

Tentokrát jsem chtěla touhle dortovou klasikou potěšit přítelovu babičku, která o víkendu slavila své 70.narozeniny. Se sladkou náhražkou bych nejspíš tak dobře neobstála jako právě s tímhle čokoládovým krasavcem plným šlehačky. :)

Takže pokud máte kolem sebe zastánce těchto tradičních receptů a chutí, pusťte se s radostí do výtečného HARLEKÝNU ❤

Co budeme potřebovat:

Na korpus:

4 vejce

120 g třtinového cukru

40 g holandského kakaa

130 g celozrnné mouky (můžete použít i polohrubou pšeničnou mouku, ale to bych nebyla já,aby tam nebylo něco trošku zdravějšího.. :D )

1 čl prášku do pečiva

4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (může být i máslo)

Vanilkové aroma

Na pařížskou šlehačku:

375 ml smetany ke šlehání (31% nebo 33%)

30 g třtinového cukru

30 g holandského kakaa

50 g hořké čokolády 

Na světlý krém:

200 ml smetany ke šlehání

Cukr dle chuti

+ nastrouhaná hořká čokoláda na ozdobení

Postup:

Začneme pařížskou šlehačkou, kterou si připravíme nejlépe den předem. Smetanu vlijeme do kastrůlku a smícháme společně s cukrem a kakaem. Přivedeme k varu a promícháme. Až se nám smetana začne vařit, vmícháme do ní čokoládu a sundáme z plotny. Pořádně promícháme, aby ve smetaně nebyly žádně kousky a dáme chladit (nejlépe přes noc, šlehačka nám do druhého dne krásně ztuhne a půjde nám lépe vyšlehat).

Na korpus smícháme nejprve vejce s cukrem. Vejce s cukrem mixujeme, dokud nám nevznikne krásně hladká a jemná pěna. Poté přisypeme mouku, kakao, prášek do pečiva a opět promícháme. Nakonec přidáme kokosový olej, naposledy promícháme a vzniklé těsto vlijeme do dortové formy vymazané kokosovým olejem.

Pečeme v troubě na 180 stupňů 40-45 minut. (ozkoušejte před vyndáním špejlí, jestli se vám těsto nepřilepuje)

Korpus necháme vychladnout a až teprve vychladlý ho rozkrojíme napůl.

Připravíme si naší už načatou pařížskou šlehačku. Na tu opatrně, nesmí se přešlehat! Mixujeme na nejmenší otáčky mixérem. (Já ke konci mixování používám ruční metličku, abych šlehačku nepřešlehala). Vznikne nám krásně pevný krém.

1/3 krému naneseme na spodní korpus, zbytkem šlehačky potřeme vršek a kraje dortu. Pokud by nám šlehačka ještě přebývala, můžeme si ji nechat na zdobení dortu.

Nakonec si ušleháme bílou šlehačku s trochou cukru. Také mixujeme na nejmenší otáčky, dokud nevznikne tuhá šlehačka.

Dort ozdobíme bílou šlehačkou a zbytkem pařížské, pokud nám nějaká zbyla a posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou.

A ta chuť, k nezaplacení!

Dobrou chuť 💋

#Pečení #Čokoláda #Sladké #Dezerty #Dort

204 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com