Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka

HARLEKÝN

Aktualizace: dub 8



Krásný den vám všem!


Jak jste si všimli, na mém blogu najdete převážně zdravější recepty a odlehčenější verze těch "klasických"jídel. Ano, taková jídla mám totiž nejradši. Ale přece jenom jsem holka na sladké a nějakou tu klasiku prostě nahradit nechci, a tak si jí dám takovou, jaká má být!

Tak je tomu i u tradičního dortu harlekýnu. No přiznejte sami, ta šlehačková chuť je prostě nenahraditelná!❤

Tenhle tradiční retro dortík dělám skoro na každou rodinnou oslavu, protože ho každý miluje. Domácí pařížská šlehačka ubyde vždy ještě dřív, než jí dám na dort, protože mi jí všichni chodí potají ujídat.😀 Skvělá je i jen tak do skleničky s ovocem a nebo jako krém na cupcakes.😍

Takže pokud máte kolem sebe zastánce těchto tradičních receptů a chutí, pusťte se s radostí do výtečného HARLEKÝNU ❤

Co budeme potřebovat:

Na korpus:

  • 3 vejce

  • 150 g třtinového cukru

  • 3 pl holandského kakaa

  • 200 g hladké mouky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 1 čl jedlé sody

  • 50 ml rozpuštěného kokosového oleje (nebo másla)

  • 150 ml vlažného mléka


Na pařížskou šlehačku:

  • 500 ml smetany ke šlehání (min 31%)

  • 30 g třtinového cukru

  • 30 g holandského kakaa

  • 50 g hořké čokolády 

  • Ztužovač šlehačky

Na světlý krém:

  • 400 ml smetany ke šlehání

  • Ztužovač šlehačky

  • Cukr dle chuti

+ nastrouhaná hořká čokoláda na ozdobení

Postup:

Začneme pařížskou šlehačkou, kterou si připravíme nejlépe den předem. Smetanu vlijeme do kastrůlku a smícháme společně s cukrem a kakaem. Smetanu ohřejeme na mírném plameni. Smetana by se neměla vařit, měla by být teplá tak, aby nás v ní pálil prst.. Až se nám smetana takto ohřeje, vmícháme do ní čokoládu a sundáme z plotny. Pořádně promícháme, aby ve smetaně nebyly žádně kousky a dáme chladit do lednice (nejlépe přes noc, šlehačka nám do druhého dne krásně ztuhne a půjde nám lépe vyšlehat, případně cca na 6 hodin).

Na korpus smícháme nejprve vejce s cukrem. Vejce s cukrem mixujeme, dokud nám nevznikne krásně hladká a jemná pěna. Poté přidáme kokosový plej nebo máslo a vlažné mléko. Mouku smícháme společně s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. Tyto suché ingredience přidáme k mokrým surovinám a společně promícháme.

Pečeme v troubě na 175 stupňů 40 minut. (ozkoušejte před vyndáním špejlí, jestli se vám těsto nepřilepuje)

Korpus necháme vychladnout a až teprve vychladlý ho rozkrojíme na 3 díly.

Připravíme si naší už načatou pařížskou šlehačku. Tu ručním mixérem umixujeme společně se ztužovačem do hladkého krému.


Nakonec si ušleháme bílou šlehačku s trochou moučkového cukru a se ztužovačem. Mixujeme opatrně, abychom šlehaču nepřešlehali.


Korpus si rozkrojíme na 3 díly. Spodní korpus namažeme částí pařížské šlehačky. Přiklopíme prostředním korpusem a namažeme bílou šlehačkou. Nakonec přiklopíme vrchním korpusem a dort na vrchu i po stranách zahladíme pařížskou šlehačkou.

Dort ozdobíme bílou šlehačkou a zbytkem pařížské šlehačky.

Teď už jen našeho fešáka šoupneme ztuhnout do lednice a můžeme s ním překvapit své okolí. :)

Dobrou chuť 💋




#Pečení #Čokoláda #Sladké #Dezerty #Dort

0 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com