Šárka Červinková
Celozrnný hruškový koláč s tvarohem

Počasí i nálada se přehoupává do podzimní atmosféry a s tím se mění i chutě k jídlu. Nebo alespoň já to tak mám. V létě mám spíš chuť na osvěžující a lehká jídla, kdežto jak se mění počasí k horšímu a začíná podzim, mé chuťové buňky prahnou po hutnějších jídlech. :D
A právě zde máme období, kdy můžeme všude lehce sehnat hrušky. Proto jsem z nich upekla tenhle zdravý celozrnný koláč s tvarohem, který uspokojí vaše bříška. :)
Co budeme potřebovat:
200 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky
50 g kokosové mouky
20 g kakaa (použila jsem KA-KAVO od Pure Nuts)
4 vejce
60 ml kokosového oleje
60 g kokosového cukru
1/2 prášku do pečiva
150 ml mléka
3 pl bílého jogurtu
250 g odtučněného tvarohu
Vanilkové aroma
Stévie
2 hrušky
Skořice
Kokosové lupínky/ plátky mandlí
Agáve sirup
Postup:
3 vejce vyšleháme společně s kokosovým cukrem a rozpuštěným kokosovým olejem. Mouky, kakao a prášek do pečiva společně smícháme a přidáme k vyšlehaným vejcím. Přilijeme mléko, bílý jogurt a těsto pořádně promícháme.
Formu na koláč vymažeme kokosovým olejem a vlijeme do ní těsto.
Odtučněný tvaroh smícháme s jedním vejcem, stévií či jiným sladidlem. Přidáme pár kapek vanilkového aroma a tvarohovou směs nalijeme na těsto ve formě.
Hrušky překrojíme napůl a nakrájíme na tenké plátky. Vyskládáme je na koláč, posypeme skořicí, polijeme agáve sirupem a posypeme kokosovými plátky nebo mandlemi.
Pečeme na 180 stupňů 40 minut.
Dobrou sladkou chuť💋


