Šárka Červinková
Cuketové placičky s česnekovým dipem

Cuket stále plno ale ještě více je možností, jak je zužitkovat. Dají se přidat do sladkých pokrmů, slaných jídel, polévek, prostě skoro všude. Já je tentokrát využila na placičky, které jsem si udělala k obědu v těchto letních dnech. Příjemně zasytí a jsou jednoduché na přípravu. :)
Co budeme potřebovat:
Na cca 10 placek:
1 větší cuketa
50 g vysokoprocentní šunky
3 jarní cibulky
2 vejce
30 g parmezánu
30 g ovčího sýru
100 g ovesných vloček
50 g celozrnné mouky
Sůl
Pepř
Bylinky (tymián, bazalka, provensálské bylinky)
+ kokosový olej na smažení
Česnekový dip:
1 bílý jogurt
1 stroužek česneku
Sůl
Pepř
Provensálské bylinky
Citrónová šťáva
Postup:
Cuketu oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme měkký střed a nastrouháme nahrubo. Cuketu osolíme a necháme chvilku odstát, aby se pustila přebytečná voda. Mezitím si smícháme vejce,šunku, nastrouhaný sýr, jarní cibulku nakrájenou na kolečka, mouku a celozrnné vločky. Z cukety vymačkáme přebytečnou šťávu a přidáme ke směsi. vše společně promícháme a dochutíme pepřem, solí a bylinkami.
Na pánvi si rozehřejeme lžičku kokosového oleje. Lžící tvoříme placičky a smažíme z obou stran.
Na dip smícháme bílý jogurt, prolisovaný česnek a dochutíme pepřem, solí, bylinkami a trochou citrónové šťávy.
Hotové placičky podáváme s čerstvou zeleninou a nebo si k nim můžeme udělat masovou směs, záleží na naší chuti.
Dobrou chuť💋
