Šárka Červinková
Třešňový dort

Čerstvé ovoce všude k mání a především třešně, které teď dostáváme z každé strany. Já je tentokrát využila na dort, kde vytváří společně s čokoládovým krémem jedinečnou kombinaci.
Korpus je krásně vláčný díky banánům a navrchu je přidané další ovoce, takže si zde najde svoje milovník čokoládových i ovocných dortů :)
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
250 g hladké špaldové mouky
3 vejce
2 zralé banány
100 g bílého jogurtu
50 ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 pl kokosového oleje
2 pl kakaa
4 pl agáve sirupu
Na krém:
400 g ricotty
200 g zakysané smetany
vanilkový extrakt
sladidlo dle chuti (použila jsem třtinový moučkový cukr)
2 tabulky vysokoprocentní čokolády
+ 1 pl kokosového oleje
třešně
jahody
borůvky
máta
Postup:
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do hladkého sněhu. Žloutky rozmixujeme společně s agáve sirupem. Rozmačkáme banány vidličkou na kaši a přidáme k žloutkům společně s jogurtem, mlékem a kokosovým olejem. Směs pořádně rozmixujeme. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao. Vše společně promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků a naposledy pořádně promícháme.
Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem.
Pečeme na 180 stupňů 50 minut.
Po upečení korpus necháme vychladnout. Po vychladnutí ho rozkrojíme na 2 pláty.
Na krém si smícháme společně všechny ingredience. Čokoládu si rozehřejeme společně s 1 lžící kokosového oleje a přidáme do krému. Krém dáme vychladnout do ledničky alespoň na 1 hodinu, než jím budeme zdobit dort.
Na spodní korpus navrstvíme polovinu krému. Po celé ploše krému navrstvíme vypeckované třešně a přikryjeme druhým korpusem. Na horní část korpusu dáme zbytek krému a ozdobíme třešněmi, jahodami a borůvkami. Můžeme použít na zdobení i pár lístků máty.
Před podáváním dáme ztuhnout do lednice (nejlépe přes noc).
Dobrou chuť!💋

