Šárka Červinková
Zapečená brokolice s ricottou a bramborem

Oběd jako dělaný na tyto jarní dny. Další verze bezmasého jídla, kde hlavní roli hraje brokolice, mrkev a brambory. Pochutnají si na něm ale i masožrouti jako jsem třeba já :D Jenže jednou za čas je třeba si dát od masa pauzu a prokládat svůj jídelníček něčím bezmasým. A přitom je to jídlo, které vás perfektně zasytí.
Takže s masem pryč, vytáhnout zeleninu a jdeme na to.
Co budeme potřebovat:
4 větší brambory
1 brokolice
3 mrkve
2 jarní cibulky
1 balení ricotty
2 vejce
2 stroužky česneku
1 pl lučiny
50 g balkánského sýru
1 balení mozzarelly
100 ml mléka
bylinky
sůl, pepř

Brambory si oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme vařit. Současně dáme vařit společně brokolici a mrkev nakrájenou na kolečka. Vaříme, dokud mrkev i brokolice nebude měkká.

Mezitím si v misce smícháme ricottu společně s vejci, mlékem a lučinou. Přidáme prolisované česneky a dochutíme solí, pepřem a bylinkami (bazalka, oregáno).

Připravíme si zapékací mísu, kterou si vymažeme olejem. Na dno mísy naskládáme brambory a na ně brokolici s mrkví. Přidáme ještě jarní cibulku a celé jídlo polijeme směsí z ricotty.
Mozzarellu společně s balkánským sýrem rozprostřeme na vrch a dáme zapéct na 20 minut do trouby na 160 stupňů.
Dobrou chuť! :)

