Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

  • Šárka Červinková

Batátové knedlíky plněné uzeným tofu


Všichni známe naší českou klasiku v podobě bramborových knedlíků plněných uzeným masem. Kdo by tohle naše tradiční jídlo neměl rád. I já si ho ráda jednou za čas dám. Ale znáte ten pocit, když stláskáte všechny knedlíky a od stolu se odvalíte na gauč. To už pak s vámi celé odpoledne nikdo nehne :D Proto mám pro vás tuhle odlehčenou vegetariánskou verzi. Tyhle knedlíčky si můžete dát bez výčitek a chutnají stále tak skvěle, jako ty klasický.

Jsou navíc i v bezlepkové verzi, jelikož jsem použila jáhlovou a pohankovou mouku. Celkovou tečku tomuto jídlu dodalo domácí červené zelí na červeném víně. Vyzkoušejte a posuďte sami! :)

Co budeme potřebovat

Knedlíky:

2 velké batáty

2 velké brambory

400 g bezlepkové mouky (200 g jáhlové, 200 g pohankové)

1 vejce

lžička soli

Náplň:

2 balení uzeného tofu

2 šalotky (nebo cibule)

Kari

Sůl

olivový olej

Zelí:

půl hlávky červeného zelí

1 jablko

1 červená cibule

3 hřebíčky celé

1 pl octa

2 pl třtinového cukru

3 pl olivového oleje

200 ml červeného vína

sůl

+ 1 červená cibule na ozdobení knedlíků

Postup:

Batáty společně s bramborem uvaříme ve slupce do měkka. Po uvaření necháme vychladit, nejlépe přes noc.

Na oleji si orestujeme šalotku nebo cibuli s uzeným tofu nakrájeným na menší kostičky. Směs osolíme a okořeníme a restujeme tak 7 minut, dokud nám tofu nezměkne.

Uvařenou směs si dáme stranou vychladnout.

Mezitím si připravíme zelí. Půlku hlávky si nakrájíme na úzké nudličky. Jablko oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme zelí, nakrájené jablko, hřebíčky, cukr, ocet. sůl a zalijeme vínem. Vaříme 45 minut, dokud nám zelí nezměkne. Během vaření zelí hlídejte, aby se nevypařilo všechno víno a zelí se vám nepřipálilo. Můžete ho podlít i trochou vody. Nakonec si zelí dochutíme podle chuti.

Vychlazené batáty a brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, sůl a postupně přisypáváme mouku, dokud nám nevznikne nelepivé, tuhé těsto. Z těsta vytváříme placičky, do kterých přidáme tofu směs a zabalíme do kuliček (tip: pokud se vám těsto stále lepí mezi prsty, namáčejte si ruce do vlažné vody, budou se vám kuličky lépe tvarovat). Knedlíky vložte do osolené vroucí vody a vařte alespoň 15 minut.

Nakonec si ještě na pánvi osmahneme cibulku dozlatova, kterou ozdobíme knedlíky.

Tak šup ke stolu a můžeme se ládovat! :)

#Bezmasa #Zdravé #Tofu #Bezlepkové

303 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com