Šárka Kuchta Foodie

S láskou k jídlu

Švestkový crumble s vyšlehaným tvarohem

Aktualizace: zář 24


Švestková sezóna v plném proudu! Zapojila jsem se ještě s dalšími milovníky jídla do food výzvy, ve které vám každý měsíc uvařím nebo upeču něco z námi vybrané suroviny. Na měsíc září jsou to švestky, a tak mě ihned napadlo udělat z nich švestkový crumble, který se mi se švestkami hned po knedlíkách spojuje.


Co to vlastně ten crumble je? Většina z vás už ho nejspíš zná, ale pro vás, kdo tenhle název slyšíte poprvé, tak jde o takovou jednodušší verzi ovocného koláče s drobenkou. Nemusíte se totiž dělat s žádným těstem. Pouze se smíchá nějaké ovoce s cukrem a dalšími přísadami (typicky jablka, švestky, jahody, borůvky, rybíz, ostružiny, meruňky.. prostě všechno, co najdete doma a co byste si dali právě na ten myšlený koláč). Na vrstvu ovoce pak přichází máslem provoněná drobenka, kterou každý dělá dle své chuti. Já zvolila variaci ořechů a ovesných vloček, protože takhle mi chutná nejvíce a ořechy dodají drobence skvělou a výraznou chuť. Pak se vše jen zapeče a vznikne výtečný dezert, který se podává nejčastěji se zmrzlinou, ale já zvolila vyšlehaný tvaroh se šlehačkou, který se mi do chladnějších dnů k švestkovému crumblu více hodí. 😊


Pojďme se do něj pustit




Co budeme potřebovat:


Na ovocnou vrstvu:

  • 500 g vypeckovaných švestek

  • 2 pl třtinového cukru

  • Štáva z 1/2 citronu

  • 1 čl skořice

  • 1 čl kukuřičného škrobu

TIP: Pro obzvláštnění můžete použít 50 ml ovocné šťávy pijobio švestka-fík (nemusí však být)


Na drobenku:

  • 150 g jemných ovesných vloček

  • 50 g mletých mandlí/mandlové mouky

  • 50 g mandlových plátků

  • 3 pl třtinového cukru

  • 1 čl skořice

  • 1 čl perníkového koření

  • 70 g másla


Šlehaný tvaroh:

  • 150 ml šlehačky ke šlehání

  • 150 g polotučného/nízkotučného tvarohu

  • Moučkový třtinový cukr dle chuti

  • Vanilkový extrakt


Postup:


Švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kostičky. Společně je v míse promícháme s cukrem, skořicí, kukuřičným škrobem a šťávou z citrónu. Tuto ovocnou směs přendáme do menšího pekáčku a rozvnoměrně rozprostřeme.


Na drobenku smícháme ořechy společně s ovesnými vločkami, cukrem, skořicí a perníkovým kořením. Do této sypké směsi přidáme na malé kostičky nakrájené máslo a hbitě prsty zpracujeme drobenku, aby se nám máslo zcela spojilo s ořechy a vločkami. Drobenku nasypeme na ovocnou vrstvu a dáme péct do vyhřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme přibližně 45 minut, dokud nebude drobenka krásně dohněda (kontrolujeme však během pečení, aby se nám nepřipalovala).


V míse si vyšleháme šlehačku s trochou moučkového cukru. K vyšlehané šlehačce přimícháme tvaroh a umícháme společně v hladký krém. Dle chuti krém ještě dosladíme a přidáme pár kapek vanilkového extraktu.


Crumble můžeme podávat ještě teplý s vyšlehaným tvarohem a lístky máty.


Dobrou chuť💋



88 zobrazení

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com