Šárka Červinková
Švestkový crumble s vyšlehaným tvarohem
Aktualizováno: 24. 9. 2020

Švestková sezóna v plném proudu! Zapojila jsem se ještě s dalšími milovníky jídla do food výzvy, ve které vám každý měsíc uvařím nebo upeču něco z námi vybrané suroviny. Na měsíc září jsou to švestky, a tak mě ihned napadlo udělat z nich švestkový crumble, který se mi se švestkami hned po knedlíkách spojuje.
Co to vlastně ten crumble je? Většina z vás už ho nejspíš zná, ale pro vás, kdo tenhle název slyšíte poprvé, tak jde o takovou jednodušší verzi ovocného koláče s drobenkou. Nemusíte se totiž dělat s žádným těstem. Pouze se smíchá nějaké ovoce s cukrem a dalšími přísadami (typicky jablka, švestky, jahody, borůvky, rybíz, ostružiny, meruňky.. prostě všechno, co najdete doma a co byste si dali právě na ten myšlený koláč). Na vrstvu ovoce pak přichází máslem provoněná drobenka, kterou každý dělá dle své chuti. Já zvolila variaci ořechů a ovesných vloček, protože takhle mi chutná nejvíce a ořechy dodají drobence skvělou a výraznou chuť. Pak se vše jen zapeče a vznikne výtečný dezert, který se podává nejčastěji se zmrzlinou, ale já zvolila vyšlehaný tvaroh se šlehačkou, který se mi do chladnějších dnů k švestkovému crumblu více hodí. 😊
Pojďme se do něj pustit
Co budeme potřebovat:
Na ovocnou vrstvu:
500 g vypeckovaných švestek
2 pl třtinového cukru
Štáva z 1/2 citronu
1 čl skořice
1 čl kukuřičného škrobu
TIP: Pro obzvláštnění můžete použít 50 ml ovocné šťávy pijobio švestka-fík (nemusí však být)
Na drobenku:
150 g jemných ovesných vloček
50 g mletých mandlí/mandlové mouky
50 g mandlových plátků
3 pl třtinového cukru
1 čl skořice
1 čl perníkového koření
70 g másla
Šlehaný tvaroh:
150 ml šlehačky ke šlehání
150 g polotučného/nízkotučného tvarohu
Moučkový třtinový cukr dle chuti
Vanilkový extrakt
Postup:
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kostičky. Společně je v míse promícháme s cukrem, skořicí, kukuřičným škrobem a šťávou z citrónu. Tuto ovocnou směs přendáme do menšího pekáčku a rozvnoměrně rozprostřeme.
Na drobenku smícháme ořechy společně s ovesnými vločkami, cukrem, skořicí a perníkovým kořením. Do této sypké směsi přidáme na malé kostičky nakrájené máslo a hbitě prsty zpracujeme drobenku, aby se nám máslo zcela spojilo s ořechy a vločkami. Drobenku nasypeme na ovocnou vrstvu a dáme péct do vyhřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme přibližně 45 minut, dokud nebude drobenka krásně dohněda (kontrolujeme však během pečení, aby se nám nepřipalovala).
V míse si vyšleháme šlehačku s trochou moučkového cukru. K vyšlehané šlehačce přimícháme tvaroh a umícháme společně v hladký krém. Dle chuti krém ještě dosladíme a přidáme pár kapek vanilkového extraktu.
Crumble můžeme podávat ještě teplý s vyšlehaným tvarohem a lístky máty.
Dobrou chuť💋
